Modernizarea Transfăgărășanului, programată să înceapă în 2025, este momentan stopată

Data:

Planurile de modernizare a Transfăgărășanului, programate inițial pentru anul 2025, se confruntă cu posibile întârzieri de cel puțin câteva luni. Motivul acestei amânări este legat de firma responsabilă de elaborarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect de amploare.

Deși Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a luat decizia de a moderniza Transfăgărășanul în 2022, proiectul a întâmpinat obstacole în implementare. În octombrie 2023, RUTIER CONEX XXI SRL a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate, în valoare de 8,4 milioane de lei (fără TVA), cu 40% din finanțare asigurată din fonduri europene.

Cu toate acestea, deși firma a fost desemnată câștigătoare, contractul încă nu a fost semnat, deoarece câștigătorul nu a depus toate documentele necesare. CNAIR face eforturi pentru ca firma să completeze documentația și să semneze contractul, dar termenul pentru depunere nu a fost stabilit. Cu un termen optimist de semnare a contractului până la finalul lui ianuarie 2024, elaborarea documentației tehnice ar putea fi finalizată la începutul anului 2025.

În etapele ulterioare, licitația pentru execuția lucrărilor efective va fi lansată după finalizarea documentației tehnice, urmată de proceduri care vor dura câteva luni. Astfel, modernizarea Transfăgărășanului ar putea începe în cel mai bun caz în vara lui 2025, cu o întârziere de cel puțin trei luni față de estimările inițiale.

Durata exactă a lucrărilor de modernizare va fi stabilită ulterior, odată cu finalizarea documentației tehnice. Proiectul include consolidări, construcție de polate, sisteme de scurgere a apelor și benzi pentru vehicule lente. Din perspectivă turistică, modernizarea va implica și amenajarea de puncte belvedere, spații pentru comercianți și parcări de scurtă durată, îmbunătățind astfel experiența pe acest drum celebru.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL