Modernizarea aeroportului de la Feteşti

Data:

Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat că 15 piloţi şi 83 de tehnicieni vor fi pregătiţi pentru a opera avioanele F-16.

aeroport fetesti

Un număr de 15 piloţi şi 83 de tehnicieni vor fi pregătiţi pentru a opera avioanele F-16 pe care România le va achiziţiona din Portugalia şi SUA, iar pentru ca aparatele să fie funcţionale în România e necesară modernizarea aeroporturilor de la Feteşti şi Câmpia Turzii, spune ministrul Mircea Duşa.

Prezent vineri, 21 iunie, la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, unde a asistat la ceremonia de absolvire, ministrul Apărării, Mircea Duşă, a declarat că zeci de specialişti din armata română vor fi pregătiţi pentru a opera cele 12 avioane militare F-16 care vor fi achiziţionate.

Ministrul Apărării a precizat că avioanele de luptă nu vor fi achiziţionate doar din Portugalia, ci şi din Statele Unite ale Americii, fiind vorba despre un acord între guvernele celor trei ţări.

„Este un obiectiv îndrăzneţ. După negocieri cu cei care deţineau avioane compatibile cu avioanele din NATO şi cu avionica din NATO, am ajuns la concluzia să achiziţionăm avioane din Portugalia şi SUA, pentru că toată lumea vorbeşte de Portugalia, dar acesta este un acord interguvernamental între România, guvernul portughez şi guvernul Statelor Unite”, a spus Mircea Duşa.

El a precizat că pentru operarea celor 12 aeronave vor fi instruiţi 15 piloţi militari români şi 83 de tehnicieni, „începând cu ingineri, mecanici şi tot aparatul tehnic care deserveşte o astfel de escadrilă”.

Potrivit lui Duşa, costurile pentru pregătirea piloţilor şi a tehnicienilor sunt incluse în preţul pe care România îl va plăti etapizat, până anul 2017, pentru cele 12 avioane militare vechi.

Duşa a mai spus că în acest preţ sunt incluse, de asemenea, modernizarea şi dotarea avioanelor, respectiv dotarea acestora cu motoare noi şi achiziţionarea de tehnică de ultimă generaţie şi muniţie.

Ministrul Apărării a mai spus că, pentru ca cele 12 avioane F-16 să fie operaţionale în România, va trebui modernizată infrastructura, respectiv cele două aeroporturi militare de la Feteşti şi de la Câmpia Turzii.

România va achiziţiona din SUA şi Portugalia 12 avioane vechi tip F-16, pentru care va plăti 628 de milioane de euro.

Potrivit ministrului Apărării, primele avioane vor fi livrate României începând cu anul 2015.

Proiectul de lege privind achiziţia avioanelor vechi de tip F-16 a fost aprobat în şedinţa de miercuri, 19 iunie, a Guvernului.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

MEDIAFAX

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...