O delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrysostom, Mitropolitul Patrelor, va aduce la Buzău racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, cunoscut ca ocrotitor al Bisericii Ortodoxe din România. Acest eveniment se va desfășura cu ocazia sărbătorii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Programul detaliat al vizitei moaștelor este următorul:
- Vineri, 20 septembrie:
- 17:00 – 17:30: Întâmpinarea moaștelor Sfântului Apostol Andrei și a delegației elene de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău.
- 17:30: Slujba Vecerniei, urmată de slujba Acatistului Sfântului Apostol Andrei până în jurul orei 19:00.
- Până la 23:00: Racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei va fi așezată în aghiasmatarul Catedralei Arhiepiscopale, alături de raclele cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.
- Sâmbătă, 21 septembrie:
- 07:00: Scoaterea raclelor cu sfintele moaște și așezarea lor în aghiasmatarul Catedralei Arhiepiscopale.
- 07:30 – 10:30: Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, oficiate de un sobor de preoți și diaconi.
- 17:00 – 19:00: Slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Părintele Mitropolit Hrysostom împreună cu un sobor de clerici români și greci, în prezența
- .
- Duminică, 22 septembrie:
- 08:00: Moaștele Sfântului Apostol Andrei vor ajunge la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea, care își sărbătorește hramul. Racla cu moaștele va fi așezată în baldachinul de lângă biserica mare a așezământului monahal, alături de racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.
- Până la 21:00: Moaștele vor rămâne spre închinare până luni, 23 septembrie.
Sfântul Apostol Andrei, numit „Cel dintâi chemat”, a fost primul apostol care a răspuns chemării lui Iisus Hristos. Originar din Betsaida Galileia, pe țărmul Lacului Ghenizaret, el a propovăduit Evanghelia pe teritoriul actual al României, iar peștera în care a viețuit se află la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin, în județul Constanța. Aceasta a fost transformată în biserică în 1944, datorită eforturilor Episcopului Tomisului de atunci.