Ministerul Transporturilor din România plănuiește o investiție de un miliard de euro pentru modernizarea unei porțiuni din Magistrala ce leagă Bucureștiul de Oradea

Data:

Ministerul Transporturilor din România plănuiește o investiție semnificativă de un miliard de euro pentru modernizarea unei porțiuni de 104 kilometri din Magistrala 300, ce leagă Bucureștiul de Oradea prin Cluj-Napoca, fără a schimba traseul inițial, construit pe vremea Austro-Ungariei, în 1873.

Deși investiția include reabilitarea liniei feroviare și electrificarea acesteia, traseul dificil, plin de serpentine, va rămâne neschimbat.

Noua viteză medie proiectată pe acest segment, între Cluj-Napoca și Coșlariu, va fi de doar 88,2 km/h, sub standardele trenurilor de mare viteză din Europa Occidentală. În condițiile în care acest traseu complicat va fi păstrat, declivitatea maximă de 12 la mie este văzută ca o soluție viabilă pentru transportul de marfă, motiv pentru care CFR a optat pentru această modernizare fără modificări de traseu, costul estimat fiind între 10 și 15 milioane de euro per kilometru.

Această secțiune reprezintă o verigă importantă, dar va rămâne pentru încă mulți ani sub potențialul cerut de standardele moderne de viteză și eficiență ale rețelelor feroviare europene.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL