Ministerul Educaţiei lansează expoziţia de fotografie „Şcoala mea, şcoală prietenoasă“

Ministerul Educaţiei lansează expoziţia de fotografie „Şcoala mea, şcoală prietenoasă“

Palatul Copiilor, 9 – 17 noiembrie 2009
În perioda 21 septembrie – 8 noiembrie 2009, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a organizat un concurs de fotografie la nivel naţional, în cadrul programului PHARE „Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate”. Tema concursului a fost „Şcoala mea, şcoală prietenoasă”.

La finalul procesului de jurizare au fost desemnate 3 echipe câştigătoare:
• Locul I Şcoala nr. 3 Giurgiu, judeţul Giurgiu;
• Locul II Şcoala Checea, judeţul Timiş;
• Locul III Şcoala Beica de Jos, judeţul Mureş.

Cele mai bune fotografii realizate de copii sunt expuse la Palatul Naţional al Copiilor – Bucureşti, în perioada 9 – 17 noiembrie 2009.

Concursul a fost organizat în două etape. În prima etapă, cea de compuneri, s-au înscris 531 echipe din toate judeţele ţării. Echipele au fost formate din 3 elevi cursanţi ai claselor V-VIII. O cerinţă obligatorie a regulamentului de concurs a fost ca elevii înscrişi să fie de cel puţin două etnii. Astfel, în cea de-a doua etapă, cea de fotografie, concursul a reuşit performanţa de a include elevi din 11 etnii: română, maghiară, romă, sârbă, kurdă, turcă, armeană, egipteană, ucraineană, siriană, aromână.
Cele 15 echipe selectate în urma concursului de compuneri au avut la dispoziţie o săptămână pentru a realiza o poveste fotografică în care să fie ilustrată implicarea activă a elevilor şi a şcolii în cunoaşterea valorilor multiculturale, în participarea la activităţi comune, interetnice. Echipele au provenit din judeţe diferite ale ţării: Bihor, Mureş, Sibiu, Timiş, Dolj, Dâmboviţa, Constanţa, Vrancea, Bucureşti, Giurgiu, Botoşani, Neamţ, Călăraşi şi Cluj.
„Concursul de fotografie a dat ocazia acestor copii să ne arate nouă, tuturor, cum văd ei multietnicitatea şi multiculturalismul, în şcoală. Conceptul de educaţie incluzivă nu se adresează numai cadrelor didactice. De aceea, prin astfel de activităţi şi prin campania de comunicare, ne-am propus să aducem în atenţia părinţilor şi în egală măsură a elevilor, importanţa accesului egal, nediscriminatoriu, la educaţie pentru toţi copiii“, ne explică Liliana Preoteasa, coordonator al Unităţii de Implementare a Programului şi Director General în cadrul M.E.C.I.IMG_2429
Concursul face parte din campania de conştientizare „În şcoală nu este loc pentru discriminare. Cunoaşte-mă înainte să mă judeci“, lansată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) la începutul lunii septembrie, în cadrul programului „Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.