Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Vamală Română (AVR) au semnat un memorandum cu privire la inspecția importurilor de produse alimentare, cu accent pe cele pentru care România solicită licențiere pentru import.
Importurile de produse alimentare vor fi supuse verificărilor atât de către ANSVSA, cât și pe baza informațiilor furnizate de către Vamă.
“Colaborarea între autoritățile vamale și cele responsabile de siguranța alimentelor este o practică benefică întâlnită în majoritatea statelor europene. Ne așteptăm ca acest parteneriat să aducă o îmbunătățire semnificativă a calității pe piața românească,” a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
ANSVSA va primi un flux crescut de informații de la AVR cu privire la importurile de produse alimentare, în special cele pentru care România solicită licențiere conform OUG 126/2023. În contextul extinderii listei de produse licențiate la import, precum făina de grâu sau de meslin și zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană, ANSVSA va continua să verifice respectarea standardelor de calitate și siguranță alimentară ale produselor introduse pe piață.
“Oferirea informațiilor într-un timp util este esențială, având în vedere perioada scurtă de circulație a produselor alimentare,” a subliniat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
În acest sens, ANSVSA și AVR au convenit să extindă colaborarea la nivel instituțional, semnând un memorandum care stabilește prevederi clare pentru asigurarea unui flux constant și în timp real de schimb de informații.
“Dorim ca această colaborare să protejeze piața românească de produse de slabă calitate,” a adăugat președintele AVR, Ion Cupă.
ANSVSA va menține colaborarea cu celelalte instituții responsabile pentru identificarea unor noi măsuri destinate eficientizării verificărilor importurilor.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine animală și nonanimală (destinate atât consumului uman, cât și hranei animalelor), efectuează în mod regulat verificări ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de traseul acestora.