Aproximativ 30 de elevi de la Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), Claudiu Cremănuţă şi Marian Nedelescu, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa – Serviciul Rutier, au desfăşurat, sâmbătă, 14 mai, la Slobozia, o acţiune de prevenţie rutieră, denumită „Fii prudent, viaţa e preţioasă!”.
Startul acţiunii a fost dat pe strada Sudului, unde elevii au desenat pe asfalt câteva dintre consecinţele unor tragedii rutiere, creând, din candele, o inimă în interiorul căreia au aşezat un volan, o oglindă retrovizoare, o sticlă de băutură şi flori, lăcrămioare şi lalele.
Cum atmosfera din imediata apropiere a locului de desfăşurare a acţiunii nu era una potrivită momentului (în zona circului muzica era dată la maxim), participanţii s-au mutat pe bulevardul Chimiei unde a fost simulat un accident de circulaţie cu victime, respectiv un autoturism intrat într-un copac de pe marginea drumului, în care se aflau doi tineri.
Prin această simulare, organizatorii au testat reacţia participanţilor la trafic în a acorda „primul ajutor victimelor”. Deşi pe parcursul acţiunii au fost conducători auto care au oprit pentru a vedea ce se întâmplă şi a-şi oferi sprijinul, au existat destui care nu au reacţionat în nici un fel. De apreciat gestul unui şofer pe Ambulanţă care, deşi se afla în misiune, a oprit „la locul accidentului”, ca de altfel şi a unui instructor auto aflat cu elevul pe traseu.
La câţiva metri de locul accidentului simulat, aproape toate vehiculele erau oprite de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier şi ai Poliţiei Locale pentru a le fi înmânate pliante cu recomandări de către elevii liceului din Ţăndărei.
Claudiu Cremănuţă, directorul de dezvoltare al Asociaţiei, declara că, prin organizarea unor astfel de acţiuni de prevenţie rutieră, AVAC vrea să tragă un semnal de alarmă în primul rând în privinţa tinerilor care-şi pierd viaţa pe asfalt.
„Este foarte dur că în fiecare an mor sute de tineri, iar părinţii lor în multe cazuri se sinucid sau rămân marcaţi pe viaţă. Un alt semnal este acela că tinerii care rămân invalizi în urma accidentelor rutiere renunţă la şcoală sau la orice activitate, victimele nefiind în general sprijinite. (…) Din păcate, sprijinul autorităţilor nu este semnificativ. Mulţumim pe această cale celor de la Poliţie, în special Serviciului Rutier Ialomiţa, pentru colaborare”, spunea acesta.
Claudiu Cremănuţă reclama faptul că la ora actuală prevenţia prin educaţie rutieră nu se face îndeajuns, criticând totodată mentalitatea unor oameni care consideră că nu pot fi victime, dar şi legislaţia permisivă, care „scapă” vinovaţii şi îi lasă să repete greşelile.
În opinia sa, infrastructura rutieră din România nu este bine pusă la punct, în astfel de împrejurări şoferii cu mai puţină experienţă putând provoca accidentele rutiere mult mai uşor.
De asemenea, acesta a adus în discuţie şi importanţa şcolilor de şoferi, fiind de părere ca şi aici există permisivitate şi uşurinţă în examinarea candidaţilor.
„Cele mai multe accidente se produc de către cei care au obţinut carnetul de şofer de foarte puţin timp, conduc maşini puternice, foarte bune, chiar şi în condiţii bune de trafic (…) Problema începe şi de la şcolile de şoferi unde nu se face suficientă practică. În 30 de ore de conducere, viitorii conducători auto nu ajung să parcurgă toate etapele şi să fie puşi în faţa multor situaţii. În opinia mea, este necesară schimbarea procedurii de examinare a candidaţilor”, a mai spus Cremănuţă.
Evenimentul organizat la Slobozia este primul de acest gen din judeţ, urmând ca AVAC să-şi înfiinţeze şi o filială în Ialomiţa.
În anul 2010 s-au înregistrat în judeţul Ialomiţa 46 de accidente grave, soldate cu 43 de morţi şi 15 răniţi grav. Printre cei decedaţi se numără 4 tineri care aveau până în 17 ani. În perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2011, în Ialomiţa s-au produs 12 accidente grave, soldate cu 10 morţi şi 4 răniţi grav, iar în luna mai, în urma unui accident de circulaţie produs la Andrăşeşti, doi tineri îşi pierdeau viaţa, şoferul având permisul de doar o lună.