Membri ai clanului „Ivan“ din Ilfov, trimişi în judecată pentru furt de combustibil

Date:

cisterne combustibilProcurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au trimis în judecată 18 membri ai clanului „Ivan“ din Ilfov, dintre care 12 în stare de arest preventiv, acuzaţi că au furat mari cantităţi de benzină sau motorină din vagoane-cisternă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General este vorba de Zmeu Pandelea, Lupu Marinică, Ivan Florian, Ivan Aurel, Ivan Marius Cătălin, Ivan Petrică, Ivan Marian, Cristescu Florin Bogdan, Ivan Cristian Marius, Dumitru Gheorghe (ultimii 8 în stare de arest preventiv), acuzaţi de furt calificat. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Băncuţă Niculae, Zulum Gheorghe, Vlăsceanu Mihai Cristian, Lungu Bogdan, Petre Marian-Nicuşor, Ivan Mihaela (ultimii 4 în stare de arest preventiv) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt calificat; Voichici Nicolae, acuzat de favorizarea infractorului şi Vlăsceanu Dan, în stare de arest preventiv, acuzat de tăinuire şi complicitate la furt calificat.
Procurorii susţin că, în perioada aprilie – iunie 2013, membrii clanului „Ivan“ au sustras importante cantităţi de benzină sau motorină (chiar şi câte patru tone o dată) din vagoane-cisternă aparţinând unei societăţi comerciale ce are ca obiect de activitate explorarea, producţia şi rafinarea petrolului. Produsele petroliere astfel sustrase erau comercializate cu sume cuprinse între 4 şi 4,5 lei/litru. Hoţii de combustibil acţionau în mod organizat, după planuri bine puse la punct, fiind anunţaţi în prealabil de către persoane din cadrul depozitului, când garnitura de tren părăsea incinta, precum şi în ce vagon se afla încărcătura ce urma a fi sustrasă. Astfel, mecanicii de locomotivă sustrăgeau cu ajutorul angajaţilor depozitului sute de litri sau chiar tone de carburant în timpul operaţiunilor de cântărire şi descărcare, pe care îl scoteau în afara depozitului, în vagoanele ce au trecut deja prin acest proces, de unde inculpaţii, cu ajutorul unor recipienţi din plastic (găleţi), îl încărcau în bidoane şi butoaie de 40, respectiv 60 litri.
Produsele petroliere erau transportate cu ajutorul unor autovehicule, achiziţionate în acest scop, la locuinţele lor aflate la aproximativ 500 m de locul faptei. Pentru a se stabili cu exactitate participaţia penală a fiecăruia dintre inculpaţi, precum şi a locurilor unde erau depozitate cantităţile de carburant sustrase şi auxiliarele de care aceştia se foloseau, au fost efectuate o serie de percheziţii, atât la domiciliile inculpaţilor, cât şi la depozitul de carburant aparţinând societăţii comerciale prejudiciate. În vederea realizării acestor activităţi, organele de urmărire penală au beneficiat de sprijinul Unităţii de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru identificarea locurilor din culturile de pe câmpul aflat în zona depozitului unde inculpaţii obişnuiau să ascundă recipientele cu carburant.
Pe 11 iulie 2013 au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare în urma cărora au fost identificate numeroase recipiente din material plastic, cu capacităţi cuprinse între 40 și 200 litri, unele dintre ele prezentând un puternic miros de petrol. Totodată, au mai fost identificate şi ridicate mai multe telefoane mobile a căror serie corespundea celor utilizate de inculpaţi pentru a comunica între ei cu privire la activitatea infracţională desfăşurată. În cursul lunii iunie a anului 2013, au fost interceptate mai multe convorbiri între inculpaţi, din conţinutul cărora a rezultat faptul că aceştia cunoşteau că sunt urmăriţi, în acest sens stabilind să folosească un limbaj codat, încercând astfel să îngreuneze şi să zădărnicească activitatea organelor de urmărire penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...