Medicii de familie din București și Ilfov au comunicat că iau în considerare să nu extindă prin act adițional contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, începând cu 1 februarie, pacienții ar putea fi primiți în cabinetele medicale doar cu plata, în situația în care tarifele pentru serviciile medicale nu vor fi menținute la nivelul înregistrat în ultimul trimestru al anului 2023, conform informațiilor transmise de Agerpres.
Medicii de familie solicită încheierea de acte adiționale pentru întregul an 2024 la valorile actuale ale punctelor per capita și pe serviciu.
Săptămâna trecută, CNAS a publicat în mod transparent valorile punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.
Conform calculelor CNAS, valorile punctelor sunt următoarele: 7,7 lei pentru punctul per capita, 6,2 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară și 3,3 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate.
Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a subliniat într-o conferință de presă că se propun “scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie și pentru ambulatoriul de specialitate, generând un val de nemulțumiri la nivel național.
Ea a explicat că, în absența prelungirii contractului cu CNAS, consultațiile vor deveni tarifate, iar servicii precum eliberarea de bilete de trimitere pentru internare, rețete compensate și concedii medicale nu vor mai putea fi furnizate. Alexiu a subliniat că, în astfel de situații anterioare, medicii au asigurat asistența în caz de urgențe.
Reprezentanți ai asociațiilor medicilor de familie din București și Ilfov au programată o întâlnire cu omologii lor din țară pentru a coordona demersurile întreprinse.
Dr. Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București-Ilfov, a menționat că un sondaj realizat printre membrii breslei indică faptul că jumătate dintre aceștia consideră “încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie” drept “opțiunea principală”, în absența menținerii tarifelor pentru serviciile medicale stabilite în ultimul trimestru al anului 2023. El a subliniat că deja au avut loc proteste în țară și că altele vor urma.
Publicarea în mod transparent la CNAS a proiectului de norme ale contractului-cadru pentru 2024, în care se propun valori semnificativ reduse ale serviciilor pentru medicina de familie și medicina din ambulatoriu, va conduce, potrivit medicilor de familie din București și Ilfov, la o scădere imediată și drastică a veniturilor cabinetelor medicale începând cu 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare și așteptate în anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor medicale, ceea ce ar putea aduce asistența medicală primară și cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, conform comunicatului emis de medicii de familie.