Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Buzău-Ialomiţa va efectua o operațiune de inspecție pentru evaluarea stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu scopul de a preveni inundațiile, mai ales în 6 zone cu un potențial semnificativ de inundații.
Conform specialiștilor, rețeaua cursurilor de apă din bazinul hidrografic Buzău-Ialomița se întinde pe o distanță de aproximativ 1700 de kilometri. Pentru a preveni inundațiile, au fost planificate lucrări de desfundare a albiilor unor râuri, în paralel cu întreținerea infrastructurii hidrotehnice.
“Principalele cursuri de apă care traversează teritoriul județului Buzău, în cadrul spațiului hidrografic Buzău-Ialomița, includ râurile Buzău, Călmățui, Sărata, precum și o densă rețea hidrografică formată din afluenți importanți: Bălăneasa, Bâsca, Slănic, Nișcov, Bâsca Chiojd, având o lungime totală de 1682 km (acestă lungime include și cursurile de apă din județele Covasna și Brașov, care fac parte din spațiul hidrografic Buzău-Ialomița). Prin Planul de Gospodărire a Apelor 2023 pentru bazinul hidrografic Buzău-Ialomița, au fost programate atât lucrări de întreținere a cursurilor de apă de-a lungul râurilor Buzău, Călmățui, Slănic, Bălăneasa, Bâsca Chiojdului și Sărata, cât și lucrări de reparații, incluzând desfundarea și recalibrarea albiei râului Slănic în zona Spital, Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Vintilă Vodă, desfundarea albiei râului Slănic în zona stației PECO, UAT Lopătari, desfundarea albiei râului Bălaneasa, lucrări la digul Bălaneasa, desfundarea albiei râului Slanic în zona critică 4 Maldărălti, Satul Vechi UAT Mânzălești 2023, precum și lucrări de întreținere la pârâul Gheghești. Lucrările provizorii de desfundare a albiei râului Călmățui în zona Moisica, UAT Smeeni, lucrări de regularizare a pârâului Barcani în comuna Barcani, județul Covasna, reparații la gabioanele din localitatea Dogari, UAT Beceni, de-a lungul râului Slănic. În plus, A.B.A. Buzău-Ialomița efectuează în fiecare an lucrări de întreținere și reparații la lucrările hidrotehnice aflate în administrare, cum ar fi baraje, acumulări, diguri de apărare, etc.”, a declarat purtătorul de cuvânt al A.B.A. Buzău-Ialomița, Irina Mircea, în urma unei solicitări AGERPRES.
În județul Buzău au fost identificate 6 zone cu un potențial semnificativ de inundații, iar în perioada următoare, la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se vor efectua verificări atât pe cursurile de apă unde s-au înregistrat în trecut depășiri ale cotelor de inundații, cât și la baraje.
“Conform Planului de Management al Riscului la Inundații 2022-2027, județul Buzău are în continuare 6 zone cu un potențial semnificativ de inundații: râul Buzău – aval de confluența cu Cașoca Mare, râul Bâsca Chiojdului – aval de localitatea Bâsca Chiojdului, râul Sărățel – sector aval de confluența cu Slănicel, amonte de localitatea Policiori, râul Câlnău – aval de localitatea Valea Salciei, râul Comisoaia, râul Sărata – aval de confluența cu Năianca. Pentru a preveni și reduce eventualele daune produse de inundații, A.B.A. Buzău-Ialomița a desfășurat următoarele acțiuni: a furnizat asistență tehnică pentru actualizarea planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor și a monitorizat implementarea acestora de către unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri). Monitorizarea situației hidrologice pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Buzău-Ialomița se desfășoară în mod continuu. De asemenea, în cazul în care au avut loc depășiri ale cotelor de apărare (cote de avertizare/cote de inundații/cote de pericol), acestea au fost comunicate în conformitate cu procedurile de informare, prin intermediul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. În perioada 15 mai – 30 iunie 2023, s-a desfășurat o acțiune de verificare a stării cursurilor de apă, a șanțurilor și rigolelor din localități, pentru asigurarea unui debit corespunzător în caz de inundații, precum și pentru completarea stocurilor de materiale, echipamente și mijloace de intervenție. În perioada septembrie-noiembrie 2023, la cererea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și în conformitate cu un plan predefinit, se va desfășura o acțiune de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în județele aferente bazinului hidrografic Buzău-Ialomița (această acțiune are loc anual)”, a mai adăugat ABA Buzău-Ialomița.
În ultimii ani, în bazinul hidrografic al Buzăului, au fost înregistrate mai multe depășiri ale cotelor de apărare, cele mai semnificative înregistrându-se în martie 2018 la stația hidrometrică Sita Buzăului – cu 59 cm peste cota de pericol, în iunie 2018 la stația hidrometrică Sita Buzăului – cu 50 cm peste cota de pericol și în iunie la stația hidrometrică Racovița – cu 46 cm peste cota de avertizare.