Avand in vedere evenimentele negative produse in ultimii ani in perioada de primavara, respectiv arderile necontrolate cauzate de lucrarile de igienizare si curatare a curtilor, gospodariilor populatiei, a terenurilor virane din intravilanul localitatilor si, nu in ultimul rand, a terenurilor agricole, cu toate ca de la inceputul anului si pana in prezent nu au fost inregistrate situatii negative de acest gen, consideram ca este necesar sa informam preventiv cetatenii asupra regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor specifice utilizarii focului deschis in scopurile mentionate anterior.
Un rol important in asigurarea protectiei la lucrul cu foc deschis il are activitatea de informare si educare privind cunoasterea si respectarea normelor si masurilor de p.s.i.. De aceea, cunoasterea si respectarea stricta a acestora constituie solutia cea mai putin costisitoare, constituind in acelasi timp o obligatie morala si civica a fiecarui cetatean.
Nu faceti focul la o distanta mai mica de 50 metri fata de locuinte si anexele acestora, 100 metri fata de depozitele de furaje sau 200 metri fata de liziera padurii. Nu aprindeti focurile pe timp de vant, nu le lasati nesupravegheate ori in grija copiilor, batranilor sau a persoanelor cu dizabilitati, urmarind directia vantului pentru ca acesta sa nu duca jar sau scantei in zonele periculoase, La apropierea noptii, stingeti focurile cu apa sau prin acoperire cu pamant si asigurati-va ca nu mai exista nicio posibilitate de reaprindere a lor, supravegheati permanent copiii si nu le lasati la indemna mijloace care ar putea produce incendii, nu realizati foc deschis in apropierea sirelor de paie, a adaposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile, nu aprindeti focuri mari, care sa nu mai poata fi controlate. Deseurile se portioneaza in gramezi mici, care se pun pe foc pe masura ce au ars cele anterioare, iar focul trebuie mentinut in perimetrul asigurat. De asemenea, asigurati-va o rezerva minima de apa si alte mijloace de prima interventie (galeti, butoaie, cazane etc.) si anuntati imediat serviciul voluntar pentru situatii de urgenta, primaria si pompierii, in situatia in care exista pericolul extinderii focului.
Reamintim cetatenilor ca este interzisa aruncarea la intamplare a tigarilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse, precum si faptul ca focurile in aer liber cum sunt cele pentru arderea miristilor, tufarisurilor, stufului sau a vegetatiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vant puternic, pot degenera in incendii de proportii cu efecte grave asupra securitatii vietii si a bunurilor.
De asemenea, cetatenii sunt atentionati ca, in conformitate cu Hotararea nr. 537/2007, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, personalul din cadrul Inspectiei de Prevenire poate sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei: – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
In plus, nereglementarea de catre persoanele abilitate a modului de executie a lucrarilor cu foc deschis se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei.