Puşca şi cureaua latăă…, din primar ce-am fost odată…, am ajuns prefect şi-aş spuneee…, la judeţ nu-i ca-n comune…
România anului 2009 – De la „octombrie roşu”, la „octombrie portocaliu”
Dacă în 1917 o dictatură roşie se instala la cârma unei super puteri cu factor mare de influenţă asupra României, asistăm acum, la început de octombrie 2009, la o posibilă repetare a strategiei comuniste, aplicată, însă, în numele democraţiei, de portocaliii din România.
Odată cu părăsirea fotoliilor de miniştri de către social-democraţi şi intrarea în Opoziţie a partidului, mai marii democrat-liberali au găsit ocazia perfectă pentru a se instala pe câte două scaune. Au preluat ministere, au „executat” de la secretari de stat, prefecţi şi subprefecţi, până la secretare, şoferi şi femei de serviciu, fapt care ne aminteşte de execuţiile bolşevice din 1917. În teritoriu, nu va mai dura mult până când şefii şi adjuncţii instituţiilor deconcentrate şi directorii de spitale susţinuţi de PSD îşi vor lua bagajul şi vor lăsa locul pedeliştilor îmbătaţi de puterea momentului. Nu mai contează că omul de rând, măcinat de greutăţi, îi va privi, de acolo, de jos, cu lehamite. Nu mai contează… Au puterea, au banul, au pârghiile necesare. La dracu´ cu prostimea, să se descurce… Aşa că, ciocu’ mic, ei sunt la putere acum.
Marea cotitură din activitatea lui Teculescu
2 Octombrie. Ziua cea mare pentru tânărul Petru Mădălin Teculescu, fost primar al localităţii Sf. Gheorghe, fost şef al Biroului Poliţiei Comunitare din comună, fost subprefect. Pregătit sau nu pentru a trece cu viteza luminii din funcţia de subprefect la aceea de prefect, Teculescu părea că trăieşte un vis. Prins în vârtejul schimbării, noul prefect era gata-gata să uite că nu se mai află la conducerea unei comune, ci în fruntea unui judeţ.
Cum acesta a admis că numirea lui în funcţia de prefect reprezintă o cotitură importantă în activitatea administrativă pe care a desfăşurat-o până atunci, la instalarea sa, Teculescu şi-a exprimat doar speranţe.
„Sper să reuşesc să fiu un prefect care să asigure în primul rând libertăţile şi drepturile cetăţeneşti pentru toţi locuitorii judeţului Ialomiţa. Sper să fie un an marcat de împliniri pentru toate persoanele din judeţ, să nu avem evenimente deosebite, atât în plan profesional cât şi familial şi să reuşim împreună să trecem peste toate greutăţile pe care le previzionăm”, a afirmat Teculescu.
Întrucât Mădălin Teculescu va exercita, cu caracter temporar, această funcţie până la organizarea concursului în vederea ocupării definitive a postului, prima măsură luată de acesta după plecarea foştilor membri ai cabinetului ex-prefectului Ştiucă, a fost aceea de a nu mai angaja alţii. În schimb, subordonaţi din prefectură vor face „cu rândul”, de serviciu, pe lângă noul prefect.
La învestitură, cum era de aşteptat, nu au participat nici fostul prefect Alecsandru Ştiucă, nici directorii de deconcentrate susţinuţi de PSD. Un singur domn cu „contractul de management” în buzunar şi cu picioarele în două luntre, nu ştia ce îl aşteaptă în viitorul apropiat.
Marian Hoinaru, ai legătura…în mod ştiinţific
Cine nu-şi mai aminteşte de Marian Hoinaru, putem să vă spunem că trăieşte şi este bine mersi. Este ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, şi va rămâne acolo, fiind unul dintre cei care vor ocupa cele două posturi rămase după mazilirea pesediştilor. Dacă nu ştiam cu ce s-a ocupat domnul Hoinaru pe vremea lui Ilie Sârbu, Radu Berceanu ne-a dezvăluit misterul.
Acesta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că Marian Hoinaru se ocupa la minister cu „datul muştelor afară din sediu în mod ştiinţific”, deşi este doctor în dezvoltare rurală.
Într-un mod mai puţin ştiinţific, Marian Hoinaru a venit acum în Ialomiţa pentru a-i face cale liberă lui Teculescu.
Prezent la ceremonia de învestitură a noului prefect, Hoinaru şi-a exprimat, însă, regretul că nu a participat şi Ştiucă. Probabil regreta că nu a avut plăcerea să-i vadă umiliţi pe pesediştii daţi afară, aşa cum a fost el umilit la minister când nu i se dădea nimic de lucru de către ministrul social-democrat al agriculturii.
„Îmi pare nespus de rău că alături de noi nu se află şi domnul Ştiucă Alecsandru. Eu îl felicit pentru activitatea sa din acest an în calitate de prefect, chiar în lipsă (…). Eu cred că a fost un om de echilibru pe perioada cât a fost în prefectură şi sunt convins că şi pe viitor va fi un om care va face onoare unei astfel de funcţii”, a declarat Marian Hoinaru.
Invitaţie la „dans”
Şi gata, ceremonia s-a încheiat. Petrecerea, însă, a continuat la un restaurant din oraş. Ce aveau de sărbătorit? Poate faptul că urma şi debarcarea celorlalţi pesedişti. A şefilor şi adjuncţilor din instituţiile deconcentrate.
Însă, cei 29 de social-democraţi (9 directori coordonatori şi 20 adjuncţi), aflaţi în această situaţie, sunt decişi să atace respectivul act de revocare în instanţă.
În legătură cu schimbarea managerului Spitalului de Urgenţă, a dr. Vasile Olaru, deja se vehiculează numele lui Ioan Mănăilă şi al doctoriţei Marcela Pravăţ… (L.M.)