Lucian Sfîcă: „Ciclonul Ashley este o găselniță românească. Nu există nicio mențiune internațională despre acest fenomen”

Data:

O explozie de reacții a avut loc pe rețelele sociale după ce s-a aflat că „Ciclonul Ashley” nu există. Mesajele Ro-Alert, emise în urma prognozelor ANM, au generat panică în rândul populației, mai ales că intensitatea furtunii nu a fost atât de mare, cel puțin în Capitală.

Elena Mateescu, directorul ANM, a venit cu explicații în urma criticilor, recunoscând că fenomenul a fost supraestimat.

Într-un interviu la B1TV, Mateescu a explicat că ANM utilizează diverse modele de prognoză meteorologică pentru a emite avertizări. Aceste modele indicau o probabilitate mare ca zona Galați să înregistreze precipitații semnificative. Datorită condițiilor preexistente, cu un sol deja saturat, s-a considerat că este necesară instituirea unui Cod roșu pentru a minimaliza riscurile de inundații.

Criticile au venit și din partea expertului Lucian Sfîcă, care a declarat că „Ciclonul Ashley” este o „găselniță românească”, susținând că nu există nicio mențiune internațională despre acest fenomen. El a subliniat că această situație ar putea decredibiliza meteorologia ca știință.

Mateescu a subliniat că ANM nu a confirmat niciodată că „Ciclonul Ashley” este în desfășurare, menționând că termenul se referă la o activitate ciclonică și că autoritățile au acționat pentru a proteja populația. Ea a adăugat că vor analiza în continuare modelele folosite pentru prognoze și impactul acestora.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL