Liceul „Al. Ioan Cuza”, din Slobozia, închis din cauza gripei

Data:

cuza2Cursurile în cadrul Liceului „Al. I. Cuza” din municipiul Slobozia au fost suspendate, săptămâna trecută, pentru o perioadă de şapte zile, după apariţia a trei cazuri de gripă cu virus nou, la trei elevi din clase diferite.
Primul caz a fost confirmat în data de 21 noiembrie, fiind suspendate cursurile din respectiva clasă, luându-se, în acelaşi timp, măsuri de supraveghere a contacţilor şi de triaj epidemiologic în şcoală.
În data de 24 noiembrie au mai fost confirmate două cazuri în respectivul liceu, la doi copii care învăţau în clase diferite.
Aceste trei cazuri nu sunt singulare în unităţile de învăţământ din judeţ, un copil din comuna Roşiori, elev la Grupul Şcolar Agricol din Urziceni, fiind diagnosticat cu virusul A/H1N1.
Deşi Ministerul Sănătăţii raporta că în judeţul Ialomiţa sunt şase cazuri de îmbolnăvire cu acest virus, doar cinci au fost, practic, din judeţ, cel de-al şaselea fiind încadrat eronat.
Trei dintre ele au fost la Liceul „Al. Ioan Cuza” din Slobozia, un caz la Grupul Şcolar Agricol Urziceni şi un caz din comunitate, un tânăr care s-a întors din Italia.
Sâmbătă, 28 noiembrie, Ministerul Sănătăţii, prin Centrul Naţional pentru Boli Transmisibile, anunţa că în judeţul Ialomiţa au fost confirmate alte şase cazuri de infectare cu virusul de tip nou şi al treilea  deces în România prin gripa nouă.
Duminică, în judeţul Ialomiţa a mai fost confirmat un caz, astfel că numărul de îmbolnăviri cu A/H1N1 înregistrat pe teritoriul României a ajuns la 3.112

9.900 doze de vaccin Cantgrip cu tulpină pandemică, repartizate pentru Ialomiţa

În judeţul Ialomiţa au fost livrate 9.900 doze de vaccin Cantgrip cu tulpina pandemică. Pentru început, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi. Campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în unităţile de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ. Pentru această campanie de vaccinare au fost mobilizaţi toţi medicii şcolari şi toţi medicii de familie.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Vaccinul Cantgrip este un produs biologic obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată. Vaccinul nu conţine adjuvanţi. Pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul Cantgrip poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani.
Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul gripal sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. În cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut, pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.
Pentru obţinerea unui răspuns imunitar eficient, este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de 2-3 săptămâni. Administrarea se realizează prin injectare intramusculară, de preferinţă în muşchiul deltoid sau la nivelul coapsei, în porţiunea antero-laterală. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie.
Vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezintă simptomatologie febrilă, fiind necesară reprogramarea acestora la o dată ulterioară.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizarea că vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său. Vaccinarea reprezintă singura metodă eficientă şi sigură de a preveni îmbolnăvirea prin gripă A/H1N1.
Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii- febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale- trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult  după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului.
În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...