Legea privind data alegerilor locale pe 27 septembrie a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului

Legea privind data alegerilor locale pe 27 septembrie a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului
  • Amendamentul USR respins: votul vreme de două zile;
  • Amendament PSD admis: partidele vor putea folosi subvențiile în campanie, lucru interzis în prezent de lege.

Astfel, data alegerilor locale din acest an a fost stabilită pentru ziua de 27 septembrie. Urmând ca la această data să aibă loc alegerile locale pentru: consiliile locale ale comunelor, orașelor, ale municipiilor și ale sectoarelor municipiului București; Consiliul General al Municipiului București; Primarul General al Municipiului București; primarii comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București; consiliile județene, președinții consiliilor județene.

Amendamentul USR ca votarea să se deruleze vreme de două zile a fost respins de către senatorii juriști, dar a fost admis un amendament depus de social-democrații, Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.

Mai mult, a fost aprobat un amendament depus de PSD și PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere – precum PMP sau Pro România – să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

În ceea ce privește criza sanitară de Covid-19 (motivul pentru care alegerile au fost amânate în iunie), proiectul prevede condiții speciale. La ședința în care a fost avansat proiectul la Parlament, Ludovic Orban a anunțat că: “Campania va fi una fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19”.

La ora 14:00, raportul Comisiei juridice urmează să fie transmis plenului Senatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.