Laptele nu este contaminat radioactiv, conform rezultatelor analizelor recoltate miercuri şi joi de la 11 probe din lapte crud de oaie şi de vacă, provenite din Slănic Prahova, judeţul Prahova şi de la diferite ferme din judeţul Ilfov, a informat ANSVSA.
Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că au fost făcute analize pe cinci probe din lapte crud de oaie, provenite din Slănic Prahova, judeţul Prahova şi la şase probe din lapte crud de vacă, provenite de la diferite ferme din judeţul Ilfov.
Probele au fost analizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în cadrul Programului Strategic Naţional pentru anul 2011, “prin spectrometrie gama de înaltă rezoluţie, cu detector de germaniu hiperpur”, potrivit sursei citate.
Un studiu recent a relevat că apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.
Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.
El a fost convocat la şedinţa de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri, că, rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate în România sau importate din alte ţări, nu au indicat contaminare radioactivă sau depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii.