La Slobozia, valoarea maxima admisa nu este depasita la trihalometanii din apa, insa la mangan apare aproape dubla

Date:

Valoarea maxima admisa nu este depasita la trihalometanii din apa
Valoarea maxima admisa nu este depasita la trihalometanii din apa

Primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionascu, a dat publicitatii, saptamana trecuta, rezultatele unor analize efectuate pe anumite probe de apa prelevate din unele zone din municipiul Slobozia pentru a se determina daca exista vestitii trihalometani, compusi cu efect cancerigen.

Au fost prelevate probe de la Scoala speciala Slobozia Noua, Cofetaria Elsa, Scoala Generala nr. 2, Covrigarie Gara, Piata Agroalimentara si de la iesirea din statie.

Rezultatele determinarilor arata ca la parametrul trihalometani in toate aceste puncte nu exista depasiri. Mai precis, cea mai mare valoare se inregistreaza la Scoala speciala din Slobozia Noua, respectiv 78,13 ug/l, fata de maximul admis de 100.

In schimb, la indicatorii fizico-chimici analizati la mangan se inregistreaza depasirea valorii normate, in unele puncte fiind aproape dubla fata de maximul admis de 50 ug/l, exemple fiind Scoala nr. 2 si Piata Agroalimentara.

Afirmatia prefectului judetului Ialomita, Madalin Teculescu, potrivit careia apa furnizata in municipiul Slobozia si localitatile limitrofe este cancerigena l-a iritat pe primar. Astfel ca, la o luna de la aceasta afirmatie, primarul da publicitatii rezultatul unor analize efectuate la trei laboratoare, respectiv Directia de Sanatate Publica a judetului Buzau, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Ecologie Industriala Bucuresti si SC Givaroli SRL, dar si un comunicat de presa in care, pe de o parte, acuza presa de mediatizarea unor afirmatii ale prefectului, creand, astfel „situatii artificiale care distorsioneaza realitatea”, iar pe de alta parte, sustine ca publicitatea rezultatelor obtinute acum „este menita sa indeparteze orice suspiciune, sa contrazica orice afirmatie potrivnica datelor si informatiilor puse la dispozitie si sa formeze o opinie obiectiva si reala asupra calitatii apei furnizate in municipiul Slobozia.

„Urmare afirmatiei domnului Petru-Madalin Teculescu, Prefect al judetului Ialomita, din data de 27.01.2011 – „nu este normal sa fie platita ca apa potabila o apa menajera care mai este si cancerigena, pentru ca studiile de specialitate spun lucrul acesta”, SC URBAN SA Slobozia a dispus masura executarii in mod repetat a unor analize la trei laboratoare, si anume: Directia de Sanatate Publica a judetului Buzau, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Ecologie Industriala Bucuresti si SC Givaroli SRL. Rezultatele analizelor efectuate contrazic afirmatiile formulate si difuzate de unele canale media.

Aducem la cunostinta opiniei publice ca orice alta interpretare a rezultatelor obtinute de cele trei laboratoare este neavenita si daunatoare, putand aduce prejudicii de orice fel persoanelor si institutiilor angrenate in realizarea proiectelor din domeniul apei, prejudicii de imagine a comunitatii si Municipiului Slobozia si insemnate cheltuieli inutile pentru asigurarea apei plate pentru consum de catre unii dintre consumatorii racordati la sistemul de distributie al municipiului Slobozia. Aratam ca panica, neincrederea si refuzul achitarii serviciilor consumate din sistemul de distributie al apei sunt de natura a crea dificultati financiare operatorului de apa si canalizare, cu consecinte imprevizibile privind asigurarea functionarii sistemului public de apa si canalizare. Publicitatea rezultatelor obtinute este menita sa indeparteze orice suspiciune, sa contrazica orice afirmatie potrivnica datelor si informatiilor puse la dispozitie si sa formeze o opinie obiectiva si reala asupra calitatii apei furnizate in municipiul Slobozia. Pentru o reala si corecta informare amintim tuturor cetatenilor ca unii lideri locali si mijloace media au mai creat astfel de situatii artificiale in perioade anterioare, precum: ,,Apa din Slobozia contine hidrogen sulfurat”, „Apa cu pesticide in Slobozia”, „Apa menajera la robinetele slobozenilor”, etc. toate aceste demersuri fiind infirmate ulterior de analizele efectuate de catre laboratoare si institutii specializate. Consideram ca dezbaterile, afirmatiile si articolele de presa sunt de natura a distorsiona realitatea, de a crea un posibil avantaj politic, comercial si in acelasi timp un deficit de imagine, o ingrijorare si preocupare inutila a unor categorii de cetateni, un deficit financiar atat al bugetului public cat si al unora dintre cetatenii municipiului”, se precizeaza in comunicat.

(L.M.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...