Vernisajul expozitiei de documente istorice, „90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Finlanda”, a avut loc, vineri, 3 decembrie, la Muzeul Judetean Ialomita, unde va fi gazduita pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011.
În cadrul expozitiei pot fi gasite documente privind relatiile sociale, economice, politice si culturale dintre cele doua tari, decoratii, diverse telegrame, scrisori, rapoarte diplomatice, dar si fotografii din timpul primei piese de teatru romanesc „Veste buna”, a lui Mircea Stefanescu, reprezentata pe o scena finlandeza, în anul 1943.
Expozitia „90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Finlanda” este una itineranta, fiind organizata si la Targoviste, Bucuresti, Constanta, Tulcea si Galati.
Marco Pritilla, reprezentantul Ambasadei Finlandei la Bucuresti, aprecia ca expozitia de la Slobozia are însa o semnificatie speciala, si anume sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, dar si a Finlandei, care va fi pe 6 decembrie.
„(…) Prin intermediul documentelor expuse, dezvoltarea relatiilor romano-finlandeze devine mult mai palpabila. Expozitia scoate în evidenta cele mai însemnate puncte de reper ale relatiilor bilaterale si aduce în atentia noastra diferite sfere si nivele de contact despre romani si finlandezi.Documentele prezentate nu provin numai din arhivele Ministerului Afacerilor Externe ale ambelor tari, ci si din multe alte arhive finlandeze si romanesti pe care principalii autori ai acestei expozitii le-au cercetat cu minutiozitate de-a lungul anilor”, mentiona Marco Pritilla.
Expozitia prezinta nu numai momente importante, de reusita, ale relatiilor între Romania si Finlanda, ci si de esec.
[pullquote]În cadrul expozitiei pot fi gasite documente privind relatiile sociale, economice, politice si culturale dintre cele doua tari.[/pullquote]
Presedintele Asociatiei Romane pentru Studii Baltice si Nordice, Silviu Miloiu, spunea ca „relatiile romano-finlandeze s-au dezvoltat treptat, în special începand cu secolul al XIX-lea”, legaturile dintre cele doua state fiind destul de îndepartate.
„În secolul al XIX-lea s-a petrecut revolutia comunicatiilor, primii pasi s-au întreprins atunci, s-a dezvoltat sistemul de state modern si, treptat, atat Romania cat si Finlanda, au putut sa intre într-o mai mare masura în contact. Legaturile au fost destul de îndepartate, dar au fost cazuri cand militari finlandezi, în trecere spre fronturile din Balcani, au traversat teritoriul Romaniei, inclusiv judetul Ialomita, si au venit în contact cu romanii. Cum au fost cazuri înca din secolul al XVIII-lea cand si romani s-au asezat pe teritoriul Finlandei, chiar daca pentru perioade relativ scurte de timp (…) Dupa 1989, relatiile cu Finlanda au progresat, iar un semn evident al acestui progres îl reprezinta ceea ce s-a întamplat zece ani mai tarziu, si anume faptul ca Romania este o borna care marcheaza integrarea noastra în Uniunea Europeana, daca vreti”.
[pullquote]Marco Pritilla: Expozitia scoate în evidenta cele mai însemnate puncte de reper ale relatiilor bilaterale si aduce în atentia noastra diferite sfere si nivele de contact despre romani si finlandezi.[/pullquote]
Reprezentantul Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost apreciat de invitati, ca de altfel si directorul Muzeului, Florin Vlad, pentru eforturile pe care le fac ca Slobozia, Ialomita, sa fie un punct cultural important pe harta tarii.
Expozitia a fost organizata de catre Muzeul Judetean Ialomita, în cooperare cu Ambasada Finlandei la Bucuresti, Consiliul Judetean Ialomita, Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice si Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste.
Odata cu expozitia vernisata miercuri, Muzeul Judetean Ialomita a finalizat proiectul de activitate expozitionala cu publicul pe anul 2010.
L.M.