Aflat pentru prima dată în judeţul Călăraşi, într-o vizită de lucru, şeful statului, Traian Băsescu, a primit cheia oraşului din partea primarului Nicolae Dragu. De asemenea, preşedintele a participat la dezvelirea statuii Reginei Maria a României, din Parcul Central al municipiului Călăraşi, iar la finalul vizitei s-a întâlnit cu fermierii din comuna Vâlcelele.
Miercuri, 9 septembrie, ora 11.15 pe platoul din faţa Primăriei municipiului Călăraşi era agitaţie mare. Municipiul Călăraşi avea să înscrie în istoria sa încă un eveniment important: vizita preşedintelui Traian Băsescu la Călăraşi, la invitaţia primarului Nicolae Dragu. De fapt, prima vizită oficială în judeţul Călăraşi. Evenimentul a fost ocazionat de dezvelirea şi sfinţirea unei noi statui din Parcul Central. Este vorba de un bust al Reginei Maria a României, realizat de sculptorul Dumitru Pasima. Pe lângă şeful statului au mai onorat cu prezenţa acest eveniment membrii Casei Regale, Prinţul Paul şi Prinţesa Lia ai României, oficialităţi locale şi centrale, directori de deconcentrate, primari, veterani de război, membri PD-L în frunte cu şeful formaţiunii călărăşene, Marian Dinulescu, presă locală şi centrală dar şi un apropiat al primarulu Dragu, preşedintele PNŢCD, Marian Petre Miluţ.
Şeful statului a fost primit în faţa Primăriei Călăraşi, aşa cum se obişnuieşte, tradiţional, la noi la români, cu pâine şi sare. Primarul Dragu i-a oferit cheia oraşului preşedintelui Băsescu, după care a semnat în Cartea de Onoare a municipiului. După acest moment, alaiul în frunte cu Băsescu s-a deplasat spre Parcul Central, locul în care avea să urmeze ceremonia dezvelirii şi sfinţirii noii statui. În timpul deplasării, şeful statului a dialogat cu autorităţile şi a salutat masa de oamenii strânsă care a participat la eveniment sau trecătorii curioşi.
Discurs şi lacrimi de preşedinte
Dezvelirea statuii Reginei Maria a României, amplasată lângă cea a soţului său, Regele Ferdinand, a fost realizată de preşedintele Băsescu şi primarul Dragu, iar sfinţirea sa de către un sobor de preoţi condus de protoiereul Eugen Barz. Seria discursurilor a fost deschisă de primarul Nicolae Dragu. „Astăzi este o zi istorică pentru municipiul nostru. Dacă istoria monarhiei era prezentă prin bustul Regelui Ferdinand, monumentul Regelui Carol, aceasta este întregită prin dezvelirea bustului Reginei Maria a României, lucrare realizată de sculptorul Dumitru Pasima“, a spus primarul Dragu. Şeful statului Traian Băsescu, emoţionat până la lacrimi (nu ştim dacă erau adevărate sau false), a avut un discurs plin de recunoştinţă în memoria Reginei Maria. „Timp de aproape 50 de ani, noi nu am învăţat despre regii noştri, nu am învăţat respectul pentru istoria noastră. Nu am învăţat că Regele Ferdinand a tras spada pentru întregirea neamului. N-am învăţat că Regina Maria a fost parte a sufletului românilor. O regină care, atunci când ţării şi armatei îi era greu, n-a pregetat să meargă pe linia frontului să-i încurajeze pe soldaţi, să-i îngrijească pe cei răniţi. O regină care a fost atât de dragă poporului român, încât părinţii noştri ne-au vorbit despre ea deşi cărţile de istorie nu ne-au spus nimic timp de 50 de ani. O regină provenită din două case împărăteşti care s-a dăruit României ca şi cum ar fi fost născută şi crescută între români. O regină care a făcut pentru România mai mult decât foarte mulţi români. A rămas pentru Armata Română un simbol, poate mai mult decât orice om de stat dinainte şi de după ea. Armata Română o cinsteşte şi Forţele Navale, dacă priviţi cu atenţie, au pus celor trei mari nave de luptă ale României nume legate de familia regală şi de evenimentele în care regele Ferdinand şi regina Maria au dat totul pentru ţară. Fregatele se numesc Mărăşeşti, Regele Ferdinand, Regina Maria. Pentru armată au avut dragoste şi respect. De aceea, probabil că armata este una din instituţiile din România care preţuieşte cel mai mult familia regală, vorbesc de instituţii, şi se manifestă ca atare ori de câte ori are ocazia. Ar fi, cred, inutil să spun mai mult decât respectul meu pentru Regele Ferdinand şi Regina Maria, oameni care s-au confundat cu idealurile naţionale ale românilor şi cei care au făcut în 1918 ca România să devină mare“, a declarat, plin de emoţii, şeful statului.
Prinţul Paul al României oferă un premiu de 1.000 de euro celui mai bun elev de la Liceul „Mihai Eminescu“ din Călăraşi la sfârşitul anului şcolar 2009-2010
În discursul său, Prinţul Paul, strănepotul Alteţei Sale, Regina Maria, a hotărât să ofere un premiu de 1.000 de Euro celui mai bun elev al Liceului „Mihai Eminescu“ la finele anului şcolar 2009-2010.
„Îmi face o deosebită onoare să mă aflu astăzi aici. În primul rând, vreau să vă spun că am fost aici atunci când s-a făcut prima statuie, a Regelui Ferdinand. E o mare onoare să mă aflu din nou astăzi aici pentru Regina Maria, străbunica mea, care a fost o mare regină, o regină care a făcut o mare publicitate ţării noastre. Pentru mine este o statuie superbă şi aceasta va rămâne în istorie ca un gest profund, istoric“, a declarat Prinţul Paul al României celor prezenţi.
Băsescu, la discuţii cu fermierii din Vâlcelele
După încheierea evenimentului din Parcul Central al municipiului, care s-a concretizat prin tradiţionala baie de mulţime, preşedintele României şi delegaţia oficială s-au deplasat la fabrica de mezeluri Aldis. Aici, Traian Băsescu a putut vedea fluxul tehnologic al produselor fabricate la Călăraşi care au deja o marcă recunoscută nu numai în ţară dar şi peste hotare. Domnia sa a fost însoţit pe tot parcursul vizitei de directorul comercial al societăţii şi bineînţeles de presă, fie ea locală sau centrală. Vizita preşedintelui Băsescu în judeţul Călăraşi, după cum aminteam, s-a încheiat în comuna Vâlcelele. Acolo, îl aşteptau peste 200 de persoane, fermieri, câţiva, iar restul „spuma“ PD-L-ului. Traian Băsescu le-a vorbit acestora despre starea agriculturii actuale, dar mai mult despre viitorul acesteia. „Nu mă pricep la agricultură, dar sunt lucruri pe care le înţelegi şi dacă nu te pricepi. Spre exemplu, potenţialul agricol evaluat pentru România este că poate asigura hrana pentru 80 de milioane de oameni. Privind la acest potenţial în raport cu realitatea noastră este că, deşi avem potenţial să hrănim populaţia a patru ţări cât populaţia ţării noastre, importăm 70% din mâncarea pe care o punem pe masă (….) Dacă imi permiteţi, fără să-mi arog ştiinţa agricolă, dacă îmi permiteţi să emit un punct de vedere, repet, de la un om care nu se pricepe, cred că în următorii ani efortul nostru trebuie dirijat pe două direcţii: extinderea irigaţiilor şi sistem de depozitare şi distribuţie (…) Deci pentru cei care au in vedere accesarea de bani europeni şi au îngrijorarea componentei autohtone, pe care trebuie să o ia de la bănci, aş vrea să vă spun că s-a creat condiţia ca prin intervenţia Guvernului, prin garanţie guvernamentală, băncile să acorde mult mai uşor aceşti bani de care fermierii, producătorii au nevoie. Acum, aici este un lucru pe care l-am observat: este o dispersie a micilor fermieri, dacă vreţi. (…) Şi, iarăşi, este un lucru pe care şi eu şi dumneavoastră trebuie să-l promovăm, stimulându-i pe toţi să se asocieze, pentru că altfel toate proiectele acestea se pot face cu ei în afara proiectelor şi în afara beneficiilor pe care astfel de proiecte le pot aduce pentru producţia agricolă. Aş încheia spunând, încă o dată, ca şef de stat şi eu am crezut iniţial că odată ce încep să vină banii europeni se redresează agricultura. Sigur, este ceva, dar am înţeles, după ce a trecut 2008 şi după ce văd cum merge 2009, că, practic, pentru a ne pune agricultura la punct, tot noi trebuie să ştim ce vrem, ce avem de făcut, să ne valorificam resursele, pentru că banii europeni sunt doar un sprijin şi nu sunt fondul problemei. (…)“, a declarat şeful statului.
După dialogul cu fermierii, Traian Băsescu a vizitat standurile producătorilor agricoli prezenţi la cea de VII-a ediţie a Zilelor Fermierului, stând de vorbă cu fiecare în parte. După alte fotografii de grup şi strângeri de mâini, în jurul orei 15:00, Traian Băsescu s-a urcat în maşină şi a plecat spre Bucureşti.
(Marga Culea)