La Calarasi, „Nu sunt probleme in ceea ce priveste plata indemnizatiei pentru crestere si ingrijire copil“

Data:

Plata indemnizatiilor pentru copii nu a fost intarziata sau modificata
Plata indemnizatiilor pentru copii nu a fost intarziata sau modificata

Multe proaspete mamici ne-au sesizat aspecte legate de intarzierea platii indemnizatiei pentru crestere si ingrijire copil. In acest sens, Cornel Berheci, directorul coordonator al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Calarasi (fosta Directia Muncii) ne-a precizat ca la Calarasi nu sunt probleme de acest fel.

„La 30 septembrie 2010, aveam in plata un numar de 2.337 dosare pentru crestere si ingrijire copil, din care 95 au fost dosare noi depuse in luna septembrie 2010. La stimulent pentru cresterea si ingrijirea copilului avem in plata un numar de 65 dosare, din care 6 sunt dosare noi. Precizez ca toate dosarele depuse in luna septembrie au fost prelucrate si puse in plata. Intarzierea platilor se poate datora faptului ca in momentul in care factorul postal (in cazul in care persoana respectiva nu a ales sa primesca banii pe card) vine acasa si nu gaseste pe nimeni, banii se intorc la posta si acolo se poate intârzia, dar la noi nu!“.

Despre cuantumul mediu lunar al unei indemnizatii si beneficiarii concediului de ingrijire a copilului, Berheci ne-a spus: „In ceea ce priveste cuantumul mediu lunar al dosarelor aflate in plata, acesta este de 792 lei / dosar. Beneficiaza de concediu de ingrijire a copilului (concediu crestere copil sau CIC) mama sau tatal copilului in vârsta de pâna la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) care in ultimul an anterior datei nasterii copilului a realizat, timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Veniturile profesionale supuse impozitului pe venit sunt acele venituri obtinute din salarii, din activitati independente, din activitati agricole. Din cele 12 luni care preced nasterea pot face parte si perioade in care mama sau tatal ce doreste intrarea in concediu de ingrijire a copilului s-a aflat in una dintre urmatorele situatii: si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate; a beneficiat de indemnizatie de somaj; a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate; a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii (conf. Legii 19/2001); a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului pâna la 2/3 ani; a beneficiat de pensia de invaliditate; a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiativa/cu acordul angajatorului; a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar sau preuniversitar organizat potrivit legii; se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamântului universitar cu examen de diploma/licenta sau alte situatii prevazute de OUG 148/2005 modificata. De asemenea, se acorda concediu de ingrijire a copilului si indemnizatie de ingrijire a copilului pentru primii 3 copii nascuti dupa 1 ianuarie 2006 (se iau in considerare si copiii nascuti inainte de aceasta data, daca solicitantul a indeplinit conditiile pentru a primi indemnizatie dupa 1 ianuarie 2006)“.

Legat de felul in care se calculeaza plata, Berheci ne-a precizat: „Conform legii Nr. 118 din 30 iunie 2010, art 12, indemnizatia de ingrijire a copilului se calculeaza astfel: 85% din media salariilor din ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, si apoi se aplica o scadere de 15%. Daca suma rezultata este mai mica de 600 lei, se acorda 600 lei“. In ceea ce priveste prima plata a indemnizatiei pentru crestere si ingrijire copil, directorul AJPSC ne-a mai spus ca ea poate varia de la 2 la 3 luni.

Marga Culea

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL