Jurnalul unei crize economice

Data:

Lumea sta astazi pe un butoi cu pulbere. Iar aceasta sintagma o puteti interpreta atat la propriu cat si la figurat: la propriu, din perspectiva tensiunilor geopolitice care sunt in crestere si care alimenteaza declaratii razboinice, la figurat, din perspectiva gradului de indatorare fara precedent cu care se confrunta marile economii ale lumii. Iar problemele aduse de gradul ridicat de indatorare nu par sa aiba o rezolvare pe termen scurt si mediu. Deficitele bugetare raman mai degraba ridicate, bugetele de aparare sunt in crestere, cheltuielile guvernelor cu dobanzile mananca o felie din ce in ce mai importanta din venituri, datoria publica raportata la PIB continua sa creasca, totul punand sub semnul intrebarii sustenabilitatea acestui proces chiar si pentru tari cu economii consolidate.

Romania se afla si ea in aceasta spirala a indatorarii, consecinta a unor deficite bugetare induse initial de pandemie, dar accelerate ulterior printr-o politica fiscala sub-optima, orientata spre sustinerea excesiva a consumului si, mai nou, spre plata in crestere a dobanzilor aferente datoriei publice. La aceasta situatie economica dificila se mai adauga si contextul politic in care decizii importante, legate de viitorul tarii, par sa se joace in aceasta perioada pe muchie de cutit.

Iata deja definit un context economic si politic in care Romania are nevoie doar de un “bobarnac” pentru a fi rostogolita la vale intr-o criza economica. “Bobarnacul” ar putea fi orice eveniment (geo)politic sau economic care ar schimba perceptia comunitatii financiare internationale in legatura cu profilul de risc al plasamentelor facute in Romania. Si, ca in cazul oricarui organism vulnerabil, ea va fi atacata prin punctele sale slabe.

In cazul Romaniei, vulnerabilitatea sa majora este deficitul bugetar foarte mare – si, prin ricoseu, deficitul extern – care o face mult prea dependenta de apetitul investitorilor straini pentru creditarea statul roman. Sau, si mai bine spus, dependenta de increderea investitorilor straini in politicile fiscale ale Romaniei.

Biz Danger

In momentul in care aceasta incredere va fi inlocuita cu retinere sau frica, practic, finantarea statului roman se va opri. Cu alte cuvinte, titluri de stat emise de statul roman nu vor mai avea parte de cerere, sumele obtinute de stat de la investitori fiind astfel in scadere semnificativa. Insa efectul nu se va simti doar pe piata primara, ci si pe piata secundara unde investitorii straini se vor grabi sa vanda titlurile pe care le detin pentru a-si recupera capitalul si a-l repatria.

Consecintele vor fi de doua tipuri. In primul rand, preturile titlurilor de stat vor scadea, pentru ca investitorii isi vor dori randamente mai mari. Asta inseamna ca, pentru a se putea finanta, statul roman va plati costuri si mai mari decat cele de acum. Mai ales ca, cel mai probabil, agentiile specializate vor scadea rating-ul Romaniei in categoria nerecomandata investitiilor (non-investment grade). In consecinta, cresterea costurilor de finantare  va pune si mai multa presiune pe un deficit deja nefinantabil.

In al doilea rand, repatrierea capitalului de catre investitorii de portofoliu care au investit pe piata de capital sau in titluri de stat va impinge cursul de schimb in directia deprecierii monedei nationale. Sa nu uitam ca piata valutara este oglinda dezechilibrelor existente in balanta de plati externe a tarii. Nu ar trebui sa fim linisiti de stabilitatea de azi a cursului, in conditiile in care deficitul mare de cont curent este finantat, intr-o buna masura, de investitiile de portofoliu, gata sa inverseze directia cu 180 de grade in orice moment considerat a fi amenintator.

Oprirea alunecarii intr-o criza profunda va necesita actiuni desfasurate pe mai multe planuri. In primul rand, semnarea unor acorduri pentru securizarea unei finantari de urgenta din partea FMI si a Comisiei Europene, intr-un mod similar crizei din 2008. Finantarea de urgenta va avea menirea de a atenua socul prin inlocuirea unei parti din finantarile investitorilor de portofoliu straini care, intre timp, au disparut. Dar doar o parte, motiv pentru care astfel de finantari de urgenta vor veni la pachet cu o serie de conditionalitati ferme legate de ajustarea rapida a dezechilibrului bugetar. Pentru ca, nu-i asa, un deficit mai mic, va avea nevoie de finantare mai mica.

Scaderea rapida a deficitului bugetar s-ar face printr-o actiune combinata de crestere a taxelor si impozitelor, dar si printr-o austeritate menita sa taie drastic cheltuielile bugetare. Cresterea taxelor si impozitelor va avea un efect combinat de recesiune economica, dar si un puseu inflationist cauzat de necesitatea cresterii TVA-ului.

Scaderea cheltuielilor bugetare va avea si ea un efect de incetinire economica, in conditiile in care unul din marii consumatori ai economiei, statul, va fi obligat sa fie mult mai auster. Din pacate, austeritatea nu va fi doar apanajul sectorului de stat sau bugetar. Confruntate cu taxe si impozite mai mari, cu o populatie care din motive de prudenta ar economisi mai mult si ar consuma mai putin, si sectorul privat va incepe sa sufere, trecand la masuri de ajustare la noua realitate: sistarea investitiilor, micsorarea capacitatilor, reducerea personalului. Astfel, la reducerea consumului statului se va adauga reducerea consumului de catre sectorul privat, companii si persoane fizice.

Presiunile existente pe piata valutara vor obliga BNR sa intervina in maniera ei de acum traditionala, prin care va promova stabilitatea cursului cu pretul volatilitatii dobanzilor. Aceasta va presupune, intr-o prima faza, vanzari de valuta prin care lei vor fi absorbiti din piata, iar ulterior, lipsa de lei din piata va duce la o crestere graduala a dobanzilor pe termen scurt, in conditiile in care BNR nu va mai injecta lichiditate. In aceste conditii, cresterea dobanzilor va actiona ca o frana care va face ca deprecierea monedei nationale sa fie mai degraba moderata. In schimb, dobanzile pe piata monetara vor creste, decuplandu-se de dobanda de politica monetara a BNR care nu va mai scadea, ceea ce va face ca si creditarea sa devina mai scumpa: o noua frana pentru sectorul economic.

Pentru a compensa lipsa investitorilor pe piata titlurilor de stat si pentru a limita cresterea costului de finantare a statului, e posibil ca BNR sa recurga din nou la interventii pe piata secundara prin care sa achizitioneze titluri de stat de la banci pentru a le permite astfel sa fie mai prezente la licitatiile de pe piata primara.

Cresterea somajului, inghetarea salariilor, schimbarea comportamentului populatiei vor duce la prabusirea consumului si incetinirea economiei pana la intrarea in recesiune. Astfel, si deficitul extern va fi corectat pentru a oglindi finantarea mult mai scazuta furnizata de intrarile de capital strain. In acelasi timp, stagnarea sau chiar  scaderea veniturilor bugetare va face ajustarea fiscala si mai complicata.

Situatia economica dificila va creste tensiunile sociale si politice, creand un context in care populismul ar putea sa cunoasca un avant, alimentat de iluziile pe care acesta le ofera pe post de solutii. In aceste conditii, solidaritatea si luciditatea partidelor main-stream va fi esentiala pentru pastrarea stabilitatii politice si carmirea tarii chiar si pe timp de furtuna.

In conditiile in care scanteia declansatoare este greu de anticipat, singurul lucru care ne ramane de facut este ca Romania sa se pregateasca pentru evitarea acestui moment sau macar pentru atenuarea efectelor lui. Aceasta presupune o reducere mai rapida a deficitului bugetar printr-un proces administrat, astfel incat sa nu fie in final opera ajustarilor bruste si intempestive impuse de piete. In paralel, dependenta excesiva a evolutiei economice de consum trebuie scazuta si compensata prin cresterea importantei investitiilor in PIB, maximizand absorbtia fondurilor europene. In felul acesta, PIB-ul potential al Romaniei va creste, cu efect benefic asupra deficitului extern.

In caz contrar, vom continua sa ne jucam cu focul pe butoiul cu pulbere in speranta ca avem timp berechet la dispozitie si nu se va intampla nimic grav.

Un weekend placut!

Radu Craciun
Radu Craciunhttp://www.raducraciun.ro
Aparent locul în care am ajuns nu are legătură cu locul din care am plecat. Doar aparent, deoarece absolvirea unei facultăți precum cea de Inginerie Aerospațială m-a pregătit pentru a aborda cu flexibilitate orice provocări intelectuale. Am depășit două decenii de activitate în domeniul economic și al piețelor financiare, având beneficiul de a activa atât pentru prestatori instituționali de servicii financiare, cât și pentru beneficiari instituționali de astfel de servicii. Din martie 2016 sunt Președinte și Director General al BCR Pensii, după doi ani în care am ocupat funcția de Economist-Șef și Director de Cercetare al Băncii Comerciale Române. Începând cu octombrie 2016, timp de 3 ani, am fost Vicepreședintele Asociației Administratorilor Independenți, fiind și unul dintre membrii săi fondatori. În primăvara lui 2014 am avut onoarea de a fi ales pentru doi ani Președinte al Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România, la a cărei organizare am contribuit ca membru fondator. Începând din 2017 sunt membru în Consiliul Director al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), în mai 2018 fiind ales Președinte al APAPR. Anterior, cei 10 ani lucrați în ABN AMRO Securities și ABN AMRO Bank în funcții de coordonare a departamentelor de analiză, au fost urmați de 6 ani în care am administrat activele fondurilor de pensii Eureko în calitate de Director de Investiții și Director Adjunct. Îmi face o deosebită plăcere să prezint și să dezbat teme economice împreună cu studenții, iar IMD Lausanne, ASEBUSS București și Kennesaw University, ASE București, Wirtschaftsuniversität Wien și alte instituții de învățământ mi-au oferit astfel de ocazii. Începând cu mai 2017 sunt Profesor Asociat la Institutul de Administrare a Afacerilor ASEBUSS. Cei interesați mai în detaliu despre cum poate un absolvent de Politehnică să ajungă să lucreze în domeniul piețelor financiare trecând prin mediile educaționale din Marea Britanie, România, SUA, Olanda și Franța pot găsi mai multe informații pe pagina mea de LinkedIn.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Tren blocat în Suceava din cauza unui autoturism oprit pe calea ferată

Duminică dimineață, circulația feroviară pe ruta Suceava–Putna a fost...

Doi turiști au deteriorat o lucrare de artă expusă la un muzeu din Verona

O lucrare de artă expusă la Palazzo Maffei din...

Incendiu de amploare la groapa de gunoi din apropierea orașului Galați

Un incendiu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre...

Ilie Bolojan, apel ferm în criza bugetară: „Nu mai putem continua așa”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL și numele cel...

Ucraina a primit corpurile a 1.200 de soldați căzuți în luptă, în cadrul unui acord de repatriere

Autoritățile de la Kiev au anunțat repatrierea corpurilor a...

Semnal Magazin
SEMNAL

Cercetătorii cer interzicerea metodei de asfixiere a peștilor, considerată dureroasă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Welfare...

Gura Portiței Resort își redeschide porțile în locația sa unică, după o investiție de 10 milioane de Euro

Gura Portiței Resort, locul legendar situat la granița dintre...

Conacul Sabinei Brătianu

Dintre toate clădirile impresionante de pe strada Clemenței, astăzi...

Vila Noël Cerefrea

Louis Noël (1872) a fost un aviator francez care...

Palatul Facultatii de Medicină și Farmacie “Carol Davila”

Constructia Facultatii de medicina a fost complet terminata si...

Pecron E300LFP – O sursă de energie fiabilă pentru orice aventură în natură

Pentru echipa editorială a rubricii Călătorii din ziarul Semnal,...