Judetul Giurgiu ramane fara buget/ PDL da inapoi iar prefectul Cristoi e bun de plata

Cele mai citite

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

  Consilierii judeteni au fost convocati joi, 29 martie, intr-o sedinta extraordinara, pentru a aproba o noua Hotarare necesara deblocarii bugetului, dupa ce, la inceputul saptamanii juristi ai CJ si ai Prefecturii cazusera de acord privitor la o solutie de compromis. In acest sens, prefectul Robert Cristoi daduse asigurari presedintelui CJ, Dumitru Beianu, cu privire la solutionarea pe cale amiabila a litigiului dintre parti, generat de atacarea de catre prefect a HCJ nr 12 si 35/2012, privind aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al CJ Giurgiu la instanta de contencios administrativ. Se stabilise ca, de indata ce CJ va inainta prefectului „ actul administrativ prin care se compleaza H nr 35/2012, in sensul celor stabilite la intalnirea din data de 26 03 2012, precum si procesul verbal prin care sa se faca dovada ca la adoptarea H nr 35 a fost respectata procedura legala- respectiv cea prevazuta de art. 39 al 3-5 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, actiunea ce formeaza obiectul dosarului inaintat de prefect urmeaza a ramane fara obiect”- asa cum se arata in adresa 4320 din 28 martie, trimisa de catre Institutia Prefectului catre Presedintele CJ- Dumitru Beianu.

Desi mai simplu era ca prefectul sa renunte la recurs, presedintele Beianu a ales aceasta solutie de compromis, in dorinta de a debloca situatia mai repede, desi fusese sfatuit de juristii CJ sa astepte solutionarea Justitiei. Solutia fusese parafata verbal si in conferinta de presa a PDL de miercuri, 28 aprilie, cand prefectul Robert Cristoi a anuntat ca au fost gasite solutii favorabile, anunt facut in prezenta presedintelui PDL Marin Anton si a fostului ministru de interne Traian Igas, prezent la Giurgiu pentru a da o mana de ajutor filialei locale a partidului.  Toate bune, numai ca, la sedinta Consiliului judetean de joi, lovitura de teatru- consilierii judeteni ai PDL anunta ca se abtin la votarea hotararii, pentru ca, in acceptiunea lor, o noua hotarare nu poate revoca H12. Cu alte cuvinte, nu mai suntem de acord sa deblocam situatia, ne-am razgandit!

Fata de aceasta noua pozitie a PDL, „incorecta si neprincipiala”, presedintele Dumitru Beianu a inchis sedinta, renuntand la a mai vota vreo hotarare. Intr-o scurta conferinta de presa ce a urmat sedintei, Beianu s-a abtinut sa comenteze rasturnarea de situatie si inconsecventa celor care stau in spatele noii pozitii a consilierilor judeteni ai PDL, anuntand ca nu vor mai urma alte negocieri si ca singura solutie viabila este asteptata din partea Justitiei. „ Sunt nevoit sa ma repliez pe o pozitie care sa apere interesele Consiliului judetean si vom merge pana la capat”– a mai spus Dumitru Beianu, din declaratiile sale reiesind ca, in cazul in care apelul ce va fi inaintat de prefect va fi pierdut de catre acesta, atunci Robert Cristoi va suporta plata tuturor penalitatilor atrase de toate intarzierile de plata ale CJ si ale institutiilor din subordine.

Referitor la penalitatile amintite, acestea deja au inceput sa curga, AGER leasing anuntand deja CJ Giurgiu ca are intarzieri la plata unor rate legate de achitarea aparaturii medicale de inalta performanta achizionata prin CJ pentru Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu, in acest sens intocmind deja factura penalizatoare.

Referitor la blocarea bugetului CJ si la consecintele atrase de aceasta stare de fapt, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely  solicita prefectului de Giurgiu, printr-o adresa din 27 martie, sa ”deblocheze fondurile prin aprobarea bugetului CJ Giurgiu,  astfel absortia fondurilor europene  sa nu fie pusa in pericol, iar obligatiile contractuale asumate prin contractele de finantare sa fie respectate”. Ministerul Administratei si Internelor, raspunzand adreselor CJ Giurgiu, precizeaza ca responsabilitatea revine prefectului, iar „ institutia noastra nu poate interveni cu privire la actul atacat in fata instantei”. Si ministru Leonard Orban s-a aratat preocupat de problema de la Giurgiu, precizand ca va continua sa monitorizeze  situatia, pana aceasta va fi rezolvata.

Intre timp, institutii precum Biblioteca Judeteana „I.A. Bassarabescu”, Teatrul „Tudor Vianu”, Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius sunt blocate total, neputand face nici macar o plata. Spitalul Judetean de Urgenta  a ramas fara aparatura sterilizata si fara alte materiale si provizii, fiind posibil sa inchida unele sectii, pe masura ce externeaza bolnavi, iar sectia de oncologie a spitalului nu mai are medicamente pentru bolnavii de cancer.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie