Judecătoarea care i-a eliberat pe Sile Cămătaru și pe Liviu Dragnea va fi vicepreședinte al Curții de Apel București

Data:

Judecătoarea Adriana Pencea, cunoscută pentru decizii controversate, cum ar fi eliberarea înainte de termen a unor figuri publice precum Liviu Dragnea și Sile Cămătaru, urmează să fie delegată în funcția de vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB). Informația a fost confirmată oficial de ordinea de zi a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 26 septembrie 2024, care indică faptul că Pencea va prelua acest rol în locul Anei Maria Ganu, care se va pensiona la 1 octombrie 2024.

Adriana Pencea, fostă șefă a Tribunalului Giurgiu, a luat parte la câteva decizii importante și controversate. În iulie 2021, ea a făcut parte din completul care a admis cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De asemenea, în aprilie 2024, a contribuit la decizia de restituire către DNA a unui alt dosar legat de Liviu Dragnea, privind vizita acestuia în SUA. Ea a admis și o cerere de revizuire a procesului omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru prejudicii de 300 de milioane de euro în afacerea „Băneasa”.

Pe lângă cariera juridică, familia Pencea este implicată în afaceri, soțul judecătoarei fiind angajat al SC Amon SRL Giurgiu, unde a câștigat un salariu net de 600.000 de lei în 2023. Afacerea de familie, restaurantul Perla, administrat de socrul judecătoarei, Marin Pencea, a avut un profit de 318.000 de lei.

De-a lungul timpului, judecătoarea a fost implicată și într-o investigație a Inspecției Judiciare, după ce l-a eliberat în 2013 pe interlopul Sile Cămătaru. Deși au existat speculații privind o mită de 100.000 de euro, suspiciunile nu au fost dovedite și ancheta nu a dus la nicio finalitate.

Promovarea sa la CAB a ridicat întrebări, având în vedere istoricul ei și metodele de delegare utilizate pentru a ajunge în această funcție, posibil prin evitarea unor proceduri riguroase ale CSM.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL