Vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că aceasta s-a bazat pe “suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și pe presiunea enormă din partea vecinilor continentali”.
El a subliniat că, dacă democrația poate fi influențată decisiv de campanii publicitare digitale străine, atunci “nu a fost foarte puternică de la început”.
În cadrul Conferinței de Securitate de la München, Vance a criticat și excluderea partidelor populiste de la eveniment, afirmând că, deși nu trebuie să fim de acord unii cu alții, este esențial să participăm la un dialog cu aceste formațiuni politice.
El a continuat, acuzând elitele europene că se ascund în spatele unor termeni precum “dezinformare” și “fake news” pentru a-și proteja propriile interese și pentru a suprima opiniile alternative. Vance a subliniat că astfel de acțiuni amintesc de tacticile din epoca sovietică și a avertizat că suprimarea libertății de exprimare și excluderea anumitor grupuri politice pot submina democrația.
Declarațiile sale au stârnit reacții puternice din partea oficialilor europeni. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a calificat criticile drept “inacceptabile”, afirmând că democrația europeană a fost pusă sub semnul întrebării de către vicepreședintele american.
În România, partidul AUR a salutat declarațiile lui Vance, considerându-le o confirmare internațională a ilegalității anulării alegerilor prezidențiale și cerând reluarea turului al doilea al scrutinului.
Aceste evenimente evidențiază tensiunile dintre SUA și Europa privind valorile democratice și modul de gestionare a mișcărilor populiste.