JD Vance critică anularea alegerilor prezidențiale din România și acuză Europa de excluderea populiștilor

Data:

Vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că aceasta s-a bazat pe “suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și pe presiunea enormă din partea vecinilor continentali”.

El a subliniat că, dacă democrația poate fi influențată decisiv de campanii publicitare digitale străine, atunci “nu a fost foarte puternică de la început”.

În cadrul Conferinței de Securitate de la München, Vance a criticat și excluderea partidelor populiste de la eveniment, afirmând că, deși nu trebuie să fim de acord unii cu alții, este esențial să participăm la un dialog cu aceste formațiuni politice.

El a continuat, acuzând elitele europene că se ascund în spatele unor termeni precum “dezinformare” și “fake news” pentru a-și proteja propriile interese și pentru a suprima opiniile alternative. Vance a subliniat că astfel de acțiuni amintesc de tacticile din epoca sovietică și a avertizat că suprimarea libertății de exprimare și excluderea anumitor grupuri politice pot submina democrația.

Declarațiile sale au stârnit reacții puternice din partea oficialilor europeni. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a calificat criticile drept “inacceptabile”, afirmând că democrația europeană a fost pusă sub semnul întrebării de către vicepreședintele american.

În România, partidul AUR a salutat declarațiile lui Vance, considerându-le o confirmare internațională a ilegalității anulării alegerilor prezidențiale și cerând reluarea turului al doilea al scrutinului.

Aceste evenimente evidențiază tensiunile dintre SUA și Europa privind valorile democratice și modul de gestionare a mișcărilor populiste.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Zalujnîi: „Oficialii români mi-au cerut să tac despre dronele rusești căzute în România”

Fostul șef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, actualmente ambasador...

Lista persoanelor care au primit bani de la Peșchir (bogpr) pentru susținerea lui Georgescu

Așa cum anunțam deja de vineri, Bogdan Peşchir a...

Tensiuni în Marea Neagră: România și Bulgaria, îngrijorate de un posibil acord SUA-Rusia

Situația din Marea Neagră devine tot mai tensionată, iar...