Istoricul Andrei Pippidi: „Dacă Iorga ar trăi azi, ar fi îngrozit de aceste caricaturi naționaliste care sunt domnii Becali și Georgescu”

Data:

În interviurile din ultimele săptămâni, Călin Georgescu, a afirmat că ar exista o legătură spirituală și materială între el și Nicolae Iorga. Legătura ar fi reprezentată de verișoara tatălui, Maria Georgescu, despre care Călin Georgescu și susținătorii lui susțin că ar fi fost secretara lui Nicolae Iorga.

Istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universității din București, doctor al Universității Oxford și membru al Academiei Române, a negat vehement acest lucru. „Ca editor al jurnalului și corespondenței bunicului meu, și copil care a crescut în mediul admiratorilor lui Nicolae Iorga, trebuie să spun foarte clar că o secretară a bunicului meu cu numele de Maria Georgescu nu a existat niciodată. Numele acestor secretare și asistente e precis cunoscut. Nu există legături nici doctrinare, nici de familie cum pretinde dl. Georgescu. Dacă Iorga ar trăi azi, ar fi îngrozit de aceste caricaturi naționaliste care sunt domnii Becali și Georgescu”, a transmis istoricul Andrei Pippidi, pentru România Curată.

Controversa apare într-un moment sensibil, dat fiind că Georgescu este în plină campanie electorală, după câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, autenticitatea declarațiilor sale ar putea influența opinia publică. „Mătușa mea, Maria Georgescu, a fost asistenta lui Nicolae Iorga. Și am avut de unde să învăț. Și când îmi vorbea, amuțeai. Vă spun sincer, i-am auzit pe marii corifei, am fost studentul și apoi mâna dreaptă, secretarul, cum am început, al lui Mircea Malița, și-l aveam pe Mircea Malița când vorbea… pe Florin Constantiniu, pe Nicolae Cajal, pe Marcus Solomon, când vorbeau oamenii ăștia… Eu eram, ca să zic așa, scribul întregii acțiuni, ca tânăr”, susține Georgescu.

Această situație ar putea afecta credibilitatea lui Călin Georgescu dacă nu prezintă dovezi clare în sprijinul afirmațiilor sale. În același timp, dezbaterile în jurul acestui subiect atrag atenția asupra unei posibile tendințe de a utiliza legături istorice sau culturale pentru câștiguri politice.

Pentru o clarificare completă, ar fi utilă prezentarea unor documente sau mărturii independente care să susțină sau să contrazică aceste afirmații.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...

Bărbat accidentat mortal în Alba. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 54 de ani, care mergea pe...

Accident grav în București: Mașină răsturnată după un impact cu autospeciala poliției

Un accident spectaculos a avut loc noaptea trecută în...

Profesor din Buzău, acuzat de propagandă legionară și politică în școală

Un profesor de religie de la Colegiul Național „Bogdan...