Compania regională de apă, Hidro Prahova, anunță că au fost identificate niveluri ridicate de arsen în apa potabilă furnizată în comuna Cocorăştii Colţ, motiv pentru care s-au impus restricții în ceea ce privește consumul acesteia în scopuri de băut și gătit.
Potrivit unui comunicat publicat de Hidro Prahova SA, apa din comuna Cocorăştii Colţ nu poate fi utilizată pentru consumul uman și prepararea alimentelor, însă poate fi folosită în scopuri de spălare și alte activități care nu implică contaminarea alimentelor, precum și pentru eliminarea apelor menajere.
„Hidro Prahova SA ia această măsură în urma anunţului de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Prahova, instituţie care asigură controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, care informează prin procesul verbal nr. 376-377 din data de 17.05.2023, că pe raza teritorială a comunei Cocorăştii Colţ s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apa potabilă. (…) Societatea va asigura necesarul de apă potabilă prin utilizarea containerelor tip IBC în zonele afectate”, arată sursa citată.
Totodată, Hidro Prahova informează că vor fi recoltate în mod constant probe de apă, care vor fi supuse analizelor pentru a se asigura că aceasta îndeplinește standardele de potabilitate în conformitate cu reglementările în vigoare.
Adela Bodea, directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, a declarat că au fost identificate depășiri minore ale limitelor maxime admise de arsen în apa potabilă, luându-se măsuri pentru a informa populația în acest sens și pentru a restricționa consumul de apă.
Situația este similară și în comuna Mănești, unde autoritățile au anunțat că apa este contaminată cu arsen peste limita admisă, iar DSP Prahova a interzis consumul acesteia la sfârșitul anului trecut.
Ulterior, directorul operatorului regional Hidro Prahova, Dorin Ilian Lețea, a afirmat într-o conferință de presă că populația din comuna Mănești nu a fost expusă la un risc semnificativ.
El a explicat că nivelul de creştere a arsenului în reţea este de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare, existând şi un punct unde depăşirea este de circa 70% faţă de indicatorul legal, în acel caz fiind vorba despre un capăt de reţea. Directorul DSP Prahova, Adela Bodea, a precizat că situaţia de la Măneşti nu a fost încă rezolvată, existând în continuare restricţie privind consumul apei.
Daniela Ștefan, viceprimarul comunei, a menționat că furnizarea apei potabile este asigurată de operator prin intermediul mai multor containere amplasate în întregul teritoriu administrativ al comunei. Situația este în continuă schimbare, deoarece, la un moment dat, restricția privind consumul apei a fost ridicată în urma analizelor care au indicat că nivelul de arsen se încadra în valorile admise. Cu toate acestea, restricția a fost ulterior reintrodusă în urma descoperirii de noi depășiri ale limitelor maxime admise în rezultatele analizelor.