Interes redus al asociaţiilor de pacienţi privind mecanismele de consultare cu autorităţile

Date:

vicepresedinte COPACDoar două asociaţii ale pacienţilor şi două instituţii publice din judeţul Giurgiu au răspuns invitaţiei de a participa la o masă rotundă având ca temă mecanismele de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi organizată la iniţiativa UNOPA şi a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice(COPAC) din România.
„Am venit azi la Giurgiu pentru a pune bazele unui mecanism formal de consultare şi colaborare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi astfel încât pacienţii să fie reprezentaţi în procesul de analiză şi colaborare a politicii care vizează sistemul sanitar şi de protecţie socială, colaborare atât de necesară în contextul reformei în sănătate“, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele COPAC la nivel naţional, Iulian Petre.
El spune că s-au mai desfăşurat astfel de întâlniri în alte cinci judeţe din ţară şi vor continua pentru că asociaţiile de pacienţi pot avea un rol important în consultarea cu autorităţile.
La întâlnirea de la Giurgiu au fost prezente doar două asociaţii ale bolnavilor cronici, cei cu HIV, şi au lipsit celelalte asociaţii care au pacienţi cu alte boli cronice cum ar fi diabetul, cancerul, reumatismul, cei cu autism sau boli ale sistemului nervos. Cei prezenţi la întâlnire au spus că există colaborare între asociaţiile de pacienţi şi autorităţi, dar întotdeauna există teama că se vor termina fondurile pentru tratamente sau că nu sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Ei au mai reproşat unor instituţii cu activitate în protecţie socială că nu îi cooptează în derularea unor proiecte în domeniu şi au solicitat remedierea acestor situaţii şi, nu în ultimul rând, s-au plâns că unele asociaţii ale pacienţilor nu sunt atât de active şi uneori nu răspund nici invitaţiei la a participa la unele întâlniri în domeniu.
Vicepreşedintele COPAC, Iulian Petre, a spus că la nivel naţional se primesc sute de telefoane de la pacienţi care întâmpină anumite probleme în relaţia cu autorităţile şi că acestea ar putea fi rezolvate mult mai uşor dacă pacienţii ar fi constituiţi în asociaţii. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...