Insula Mare a Brăilei doreşte să îşi asigure independenţa energetică

Data:

Insula Mare a Brăilei (IMB), considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de peste 55.000 hectare de teren arabil, doreşte să îşi asigure independenţa energetică, motiv pentru care anul acesta va demara un program de utilizare a biomasei.
„Ne pregătim anul acesta să demarăm programul de utilizare a biomasei, în sensul că toate paiele, respectiv 100.000 de tone, vor fi arse, rezultatul fiind obţinerea a 300.000 tone de biomasă. Arderea se va face într-o centrală termică de producere a energiei, respectiv 15-17 megavaţi pe oră“, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al SC TCE 3 Brazi, arendaşul IMB, Lucian Buzdugan.
Directorul SC TCE 3 Brazi a mai spus că, odată cu demararea programului energetic, se va crea o rezervă de energie, care va fi utilizată pentru a porni un alt program, cel de plantare de lucernă.
„Vom demara programul de lucernă, pentru că, practic, cu soia îmi pierd speranţa, până când UE va înţelege că trebuie să cultivăm soia modificată genetic. În soia investim cel mai mult, 250 de euro pe hectar numai în pesticide, faţă de 20 de euro cât ar fi trebuit să investim“, a mai spus Lucian Buzdugan.
SC TCE 3 Brazi a sărbătorit, pe 8 iunie 2011, zece ani de când a luat în arendă terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, investiţie care s-a dovedit a fi un succes, după cum a declarat, cu această ocazie, arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
Societatea are în exploatare 70.000 ha teren agricol, din care 55.682 ha teren arabil, în baza unui contract de arendă încheiat pe 20 de ani cu Agenţia Domeniilor Statului, care a încasat în aceşti zece ani 44 milioane de euro.
SC TCE 3 Brazi a investit în aceşti zece ani 103 milioane de euro în utilaje şi echipamente pe parte de mecanizare, totul fiind modernizat, automatizat şi monitorizat în IMB în momentul de faţă, şi 32 milioane de euro în sisteme de irigat.
Pe cele 55.682 ha, compania a cultivat în 2011: grâu – 20.246 ha, rapiţă – 10.268 ha, porumb – 10.017 ha, soia – 7.011 ha, floarea soarelui – 4.880 ha, orz – 3.085 ha, altele – 175 ha, iar producţia prognozată este de 323.700 to/ha.
Ca planuri de viitor, SC TCE 3 Brazi urmăreşte să se doteze la nivelul marilor exploataţii mondiale, să fie competitivă în piaţa europeană, să crească gradul de integrare a producţiei agricole, să îşi asigure independenţa energetică şi să îşi extindă spaţiile de depozitere.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...