Instituţia Prefectului Buzău a declanşat un control la Căminul de bătrâni Aldeni, un loc în care în urmă cu nouă ani o anchetă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) scotea la iveală situaţii similare celor constatate recent la căminele de bătrâni din Voluntari.

Cele mai citite

Un control a fost inițiat de către Instituția Prefectului Buzău la Căminul de bătrâni Aldeni, care are un contract încheiat cu Primăria Sector 3 București. Acest loc a fost subiectul unei investigații desfășurate acum nouă ani de către Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în care au fost descoperite situații similare celor constatate recent în căminele de bătrâni din Voluntari.

În urma neregulilor depistate în căminele de bătrâni din Voluntari, autoritățile au demarat controale la centrele rezidențiale destinate persoanelor în vârstă, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și centrele destinate copiilor. Aceste acțiuni au fost inițiate în urma unui ordin emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost efectuate primele verificări la Căminul de bătrâni Aldeni și la Căminul de bătrâni de la Pârscov.

Conform informațiilor furnizate de Instituția Prefectului Buzău, ambele locații găzduiesc beneficiari din București, iar Căminul de la Aldeni are încheiat un contract cu Primăria Sectorului 3 din Capitală. La Aldeni, în anul 2014, Centrul de Resurse Juridice a raportat autorităților de procuratură încălcări grave în ceea ce privește tratamentul acordat beneficiarilor.

„Recunosc, am venit cu inima strânsă, alegerea celor două locaţii s-a făcut la recomandarea instituţiilor (…). Dacă vă întrebaţi de ce am început cu Aldeni şi cu Pârscov, am început cu Aldeni pentru că aici persoanele cu dizabilităţi sunt în exclusivitate contractate cu Primăria Sector 3 Bucureşti, şi atunci ne-am gândi că fiind acelaşi furnizor de beneficiari, e cel important să verificăm felul în care ei sunt îngrijiţi aici la Aldeni. Colegii mei subprefecţi coordonează acelaşi tip de acţiuni la Pârscov, tot la o locaţie privată şi care are grijă de beneficiari din Bucureşti. Eu nu ştiu cum era acum şapte sau nouă ani, recunosc aseară m-am documentat şi am citit despre ce a fost cu ceva timp aici şi când astăzi la 8,30 colegii mi-au propus să începem de aici, recunosc că am venit cu inima strânsă şi colegii de la cabinet încercau să mă facă să zâmbesc. Mă bucur că s-a infirmat”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, la finalul controlului.
El a menționat că în urma efectuării verificărilor nu s-au identificat abateri sau nereguli.


„Principalul obiectiv din punctul meu de vedere este verificarea respectării demnităţii omului beneficiar al acestor servicii. Stând de vorbă cu beneficiarii, m-am uitat să văd dacă arată ca oameni hrăniţi, dacă au sau nu escare, să văd dacă sunt îngrijiţi din punct de vedere al igienei şi să verific dacă condiţiile ce le sunt oferite sunt aproape de respectarea demnităţii umane. Pot fi de acord că atunci când este anunţat un control se poate da o mână de var, se pot schimba nişte lenjerii sau chiar beneficiarii pot primii nişte haine curate şi noi, dar ne-am fi dat seama imediat. Nu poţi face un beneficiar să arate mai hrănit în trei zile, nu-i poţi face braţul să arate tonifiat sau normal în trei zile. Dacă în tot judeţul Buzău aş constata ce am constatat aici, aş ieşi extrem de sigur pe mine şi aş spune că în judeţul Buzău beneficiarii acestor servicii sunt respectaţi. Am văzut cantine decente, spaţii îngrijite, spaţii aerisite, oameni cu probleme grave, dar a căror demnitate este respectată”, a precizat Daniel Ţiclea.
În anul 2014, o investigație efectuată de fundația Centrul de Resurse Juridice (CRJ) dezvăluia deficiențe grave în funcționarea căminului de la Aldeni.

„Spaţiul în care funcţionează Căminul este o fostă bază militară, împrejmuit cu gard în genul celor din penitenciare, iar la geamuri sunt gratii… Am intrat, pentru interviuri într-o cameră cu patru tineri unde se găsea o persoană de 58 de ani care stătea ghemuită într-un colţ al patului; părea a fi un copil terorizat care la început nu a vrut să-rni vorbească. După ce rn-a ascultat discutând cu mai mulţi beneficiari, a cerut să-i scot pe ceilalţi afară din cameră deoarece vrea să-mi vorbească personal. Mi-a spus doar: ‘mă bat de mă omoară’. (…) Solicitând explicaţii cu privire la faptul că din 53 de persoane cazate în acel pavilion 9 erau contenţionate chimic la moment vizitei, ni s-a răspuns că este o normalitate ca atunci când sunt agitaţi să li se administreze astfel de medicaţii pentru a-i linişti. Personalul nu cunoştea faptul că măsura contenţionării chimice este total interzisă”, arăta raportul CRJ.

Potrivit aceluiași document, conform informațiilor furnizate, în februarie 2014, Centrul de Resurse Juridice a înaintat o sesizare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în legătură cu abuzurile comise de personalul din Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități Aldeni asupra beneficiarilor acestui centru. Abuzurile au devenit cunoscute experților CRJ în urma a două vizite de monitorizare, în care s-au constatat condiții materiale precare, agresiuni îndreptate împotriva beneficiarilor, refuzul acordării tratamentelor medicale, avorturi forțate, încălcări ale vieții private și decese cauzate de neglijență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Incident tensionat în sediul PSD Buzău între un consilier personal al unui parlamentar din Buzău și un membru PSD din cartierul Simileasca

Astăzi, în sediul PSD Buzău, a avut loc un incident tensionat, care s-a încheiat cu un schimb de replici...

Alte articole din aceasta categorie