Infrastructura de transport este depășită și necorespunzătoare condițiilor actuale din România

Data:

Infrastructura de transport rutier din România este învechită și neadaptată realităților actuale, având sincope semnificative în sistematizare și siguranță, a declarat luni, 20 mai, în Parlament, șefa Direcției Poliției Rutiere din România, chestor Mădălina Moșoiu. În 2023, în România s-au înregistrat 1545 de decese în accidente rutiere, cu 17% mai puține comparativ cu anul de referință 2019, anterior pandemiei. Obiectivul stabilit este reducerea cu 50% a numărului de accidente mortale până în 2030, adică aproximativ 900 de decese, cu scopul ca până în 2050 să nu mai existe accidente mortale. Accidentele de circulație generează o pierdere de 1,5% din Produsul Intern Brut al României, costul economic al unui deces fiind de peste un milion de euro, conform datelor oficiale ale UE.

„Ce influențează cel mai mult siguranța rutieră în România? Nu întâmplător încep cu infrastructura de transport care nu este adaptată realităților cotidiene. Infrastructura de transport din România este învechită și prezintă mari sincope în ceea ce privește unele elemente de sistematizare și siguranță. Un alt factor strâns legat de acesta este creșterea parcului auto. Contribuie semnificativ la riscul rutier, iar în ultimii 10 ani parcul auto a crescut cu 28%, în prezent fiind în circulație 8,6 milioane de autovehicule. Raportat la acest element, trebuie analizată siguranța rutieră. Numărul conducătorilor auto crește, ceea ce duce la o infrastructură extrem de aglomerată în marile orașe și nu numai. Cel mai important aspect pentru siguranța rutieră este indisciplina în trafic. De exemplu, ieri, la Vaslui, o depășire necorespunzătoare a unui motociclist a dus la moartea a trei persoane într-un singur accident rutier. Motocicliștii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic.”

În 2023 s-au înregistrat 4525 de accidente grave, cu 1545 de persoane decedate și 3325 de răniți grav. Principalele cauze sunt depășirea vitezei legale sau neadaptate la condițiile de trafic, care a provocat 733 de accidente grave și 312 decese. O altă cauză este traversarea neregulamentară a pietonilor, care a generat 545 de accidente grave și 173 de decese.

În ceea ce privește echipamentele radar pentru monitorizarea vitezei, chestorul Mădălina Moșoiu a declarat că există finanțare prin PNRR pentru achiziția de radare (sistemul E Sigur), dar nu s-a ajuns la o concluzie privind modul de funcționare a sistemului de supraveghere: „Ministerul Transporturilor se ocupă de acest aspect. În acest moment sunt în analiză datele sistemului E Sigur. Pentru montare este o discuție separată, radarele sunt finanțate prin PNRR și nu este o problemă de achiziție, banii sunt disponibili, dar modul de funcționare este în discuție.”

În primăvara anului trecut, CNAIR a lansat o licitație pentru sisteme de monitorizare (inclusiv funcție radar) pe autostrăzile care pornesc din București, A1, A2 și A3, precum și pe DN1 București-Ploiești. CNSC a finalizat contestația Intetra și va publica decizia luni sau marți.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Culturile de porumb și floarea soarelui sunt deja compromise în Olt

Culturile de porumb au fost grav afectate de căldura...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un...

O femeie a fost lovită de o dubă pe trecerea de pietoni, la Jolie Ville- Pipera

În urmă cu circa 20 de minute (13.14) am...

Aproximativ 5 hectare au ars într-un incendiu de vegetaţie în Chiajna

Un incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Chiajna...