
Programul PEAD, privind acordarea de ajutoare alimentare categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România, este derulat la nivel national de Ministerul Agriculturii prin APIA. Prin intermediul acestui program sunt acordate anul acesta, unui numar de 46.093 de beneficiari din Ialomita, din stocurile de interventie comunitare, sase produse, respectiv faina, malai, paste fainoase, biscuiti, zahar, lapte praf. Fiecarui beneficiar eligibil ii revine câte o cantitate de 14 kg faina alba de grâu tip 650, 7 kg malai extra, 3,2 kg de paste fainoase (8 pungi de 0,4 kg/punga), 1,3 kg de biscuiti (13 pachete de 0,1 kg), 1 kg zahar si 1 kg de lapte praf.
Din pacate, derularea programului este anevoioasa, autoritatile judetene intâmpinând foarte multe greutati. Inexistenta unei norme care sa prevada actul administrativ de constituire a grupului de lucru, nereglementarea datei pana la care se iau in calcul beneficiarii, deoarece in cele patru luni de implementare apar modificari in liste prin intrari si iesiri de categorii de beneficiari, transferarea catre Consiliul Judetean a atributiilor, fara a se transfera si resursele umane, materiale si financiare necesare derularii programului, dar si acordarea catre APIA din teritoriu a unor drepturi discretionare in raport cu Consiliul Judetean, sunt cateva dintre piedicile puse. Mai mult, in conditiile in care autoritatile nu mai gestioneaza doar doua produse, ci sase, acestea nu sunt livrate toate deodata, cheltuielile de transport fiind foarte mari, mai mari decât ceea ce s-a prevazut initial, respectiv 4%.
[pullquote]
Laptele praf era programat sa fie adus in judet pe 30 decembrie.
[/pullquote]
Din cauza faptului ca nu sunt corelate cantitatile, autoritatile judetene au fost nevoite sa duca beneficiarilor finali de mai multe ori câte un produs si sa ii cheme de tot atâtea ori sa vina si sa le ridice.
Daca pentru cinci dintre produse, cu chiu cu vai, livrarea s-a facut sau urmeaza sa se faca in termenii planificati, pentru lapte praf APIA Bucuresti a ajuns sa isi bata joc, practic, de judetul nostru, planificand livrarea produsului pe data de 30 decembrie.
„Va puteti inchipui ca in niciun caz beneficiarii nu ne-au laudat o asemenea initiativa care nu ne apartine, ci am fost fortati practic sa procedam asa. Acum credem ca s-a depasit o limita de planificare, in sensul ca desi am solicitat ca pentru luna decembrie cantitatile de produse care ar fi trebuit sa fie livrate de APIA Bucuresti catre Consiliile Judetene sa fie livrate pana in 10 sau cel tarziu 15 decembrie, in asa fel incât sa existe posibilitatea ca asemenea produse sa ajunga la beneficiarii finali, am avut surpriza deosebita ca, cel putin pentru produsul lapte praf, sa avem repartitie pe data de 30 decembrie. Practic, va puteti inchipui, eventual sa trimitem colidatorii, ca sa glumesc amar, sa duca un asemenea ajutor catre oamenii care vor beneficia de el”, declara directorul executiv al Consiliului Judetean, Ilie Cioaca.
Practic, APIA Bucuresti a inteles ca daca isi respecta acordul cu Consiliul Judetean, sa livreze produsele pana pe 31 decembrie, trebuie sa faca treaba aceasta pâna pe 31 decembrie, uitand ca dincolo de aceasta relatie contractuala intre Consiliul Judetean si APIA, ramâne partea cea mai importanta a programului, si anume aceea ca asemenea ajutoare comunitare sunt distribuite catre primarii iar acestea catre oameni. Este un lucru elementar, nu-ti trebuie prea multa carte sa faci o asemenea planificare a distribuirii produselor. Ce se va intâmpla, inca nu se stie. Cine va lucra pe 30 decembrie, in penultima zi a anului, cine le va distribui, cine, cine, cine… Mai ales ca nu sunt primite integral malaiul, faina si, dupa cum mentionam, laptele praf. Problema a fost sesizata atât la APIA Bucuresti cât si Ministerul Agriculturii, insa nu a fost primit niciun raspuns.
Ilie Cioaca spunea ca se va incerca distribuirea produselor pe care le vor primi pana in jurul datei de 20 decembrie, dar ce vor face dupa 20 decembrie va ramane o mare problema.
„In Ialomita sunt aproximativ 46.000 de beneficiari. Va inchipuiti ca o parte dintre ei nu vor primi produsele toate pâna in sarbatorile de iarna, desi ar fi avut foarte mare nevoie cel putin in aceasta perioada”, a adaugat Ilie Cioaca.
In cazul in care aceste ajutoare ar fi distribuite dupa 1 ianuarie 2011, s-ar crea multe alte incurcaturi, insemnând incheierea unui act aditional la contractul pe care il are C.J. cu societatea care asigura depozitarea, gestionarea, manipularea si distribuirea in teritoriu a unor astfel de produse, dar si probleme cu decontarea cheltuielilor de transport.
„Distributia nu ar fi un lucru greu de realizat, dar si aici exista un mare semn de intrebare, in sensul ca ni s-au alocat acei 4% cu TVA inclus pentru asemenea operatiuni, dar fara sa se precizeze si o limita de timp in care sa faci treaba asta. Nici un agent economic nu va putea un an de zile sa stea cu produsele noastre si sa primeasca 4% pentru asemenea servicii. Mai este o alta chestiune foarte greu de rezolvat, dupa parerea noastra. Noi avem contract cu acest prestator de servicii. Pentru ca noi l-am gândit sa se incheie la data de 20 decembrie, speram sa ducem aceste produse beneficiarilor inainte de sarbatorile de iarna cel putin. In conditiile in care produsele vin pe 30 decembrie, vom avea probleme cu decontarea celor 4%. Pentru ca vom putea plati pâna in 31 decembrie depozitarea, sa spunem, desi va puteti inchipui cine face acte contabile pe 31 decembrie, dar nu vom mai putea plati partea care este destinata transportului acestor produse catre primarii. Pentru ca se depaseste anul bugetar 2010. Depasindu-se anul bugetar, sunt alte reguli bugetare. Cine suporta chestiunea aceasta?”, reclama directorul executiv al CJ Ialomita.
[pullquote]Ilie Cioaca spunea ca se va incerca distribuirea produselor pe care le vor primi pana in jurul datei de 20 decembrie, dar ce vor face dupa 20 decembrie va ramane o mare problema.[/pullquote]
Mai sunt si alte probleme. De exemplu, in acordul de cooperare pe care Consiliile Judetene l-au incheiat cu APIA, este invocat un regulament al Consiliului Europei prin care se gestioneaza asemenea ajutoare. Hotarârea 600/2009 prevede acele cheltuieli de 4% pentru depozitare, gestionare, manipulare, transport. In Regulamentul Consiliului Europei scrie ca Organismul desemnat sa gestioneze produsele acestea la nivel judetean ar fi trebuit sa primeasca si el fonduri pentru asemenea activitati. Din pacate, hotarârea 600/2009 a uitat sa mai prinda asemenea fonduri pentru acoperirea cheltuielilor Consiliilor Judetene in conditiile in care acestea exista.
Reprezentantul Consiliului Judetean considera ca organismul care ar trebui sa gestioneze acest program este APIA din teritoriu, mai ales ca in structura institutiei sunt mai multi angajati decât la CJ.
„Consideram ca aceasta hotarâre 600/2009 trebuie schimbata fundamental. Am si propus o asemenea schimbare, una esentiala. In Regulamentul Consiliului Europei se vorbeste de desemnarea unui organism. Nu spune ca acest organism trebuie sa fie Consiliul Judetean. Organismul acesta apreciem ca trebuie sa fie structura APIA din teritoriu, pentru ca este un aspect extrem de interesant, cel putin la nivelul judetului Ialomita. Structura APIA Ialomita are 98 de persoane. C.J. are in schema 126 si in fapt 82, pentru ca avem posturi blocate. Noi putem gestiona cu 82 de persoane, iar ei cu 98 nu pot sa gestioneze un asemenea program. Daca tot gestioneaza cap – coada acest program, ar trebui ca serviciul teritorial al APIA sa preia o asemenea sarcina si, in conditiile astea, si conlucrarea intre dumnealor va fi mai buna decât una dintre alte parti”, a concluzionat Ilie Cioaca.
L.M.