Incident la un muzeu din Brescia: o femeie a distrus accidental un tablou vechi de 500 de ani

Data:

O femeie a provocat daune unui tablou vechi de 500 de ani, în timp ce vizita muzeul Santa Giulia din Brescia, Italia. Incidentul a avut loc în cadrul expoziției „Renașterea din Brescia. Moretto, Romanino, Savoldo. 1512-1552”, când vizitatoarea s-a împiedicat și a căzut peste lucrarea artistului renascentist Alessandro Bonvicino, cunoscut sub numele de Moretto, potrivit Tribuna di Treviso.

Tabloul, datând din perioada 1522-1524, este o piesă liturgică pictată pe ambele fețe, reprezentând doi sfinți neidentificați pe o parte și imaginea Fecioarei Maria pe cealaltă. Din cauza modului de expunere – așezat de-a lungul traseului expoziției fără protecție – pictura a suferit o ruptură în urma căzăturii femeii.

Reprezentanții muzeului au inițiat o anchetă internă pentru a analiza împrejurările incidentului, însă nu sunt prevăzute sancțiuni împotriva vizitatoarei, întrucât aceasta nu a acționat intenționat. „Aceste lucruri se întâmplă”, au comentat oficialii Fundației care deține tabloul, adăugând că „prejudiciul nu este un motiv de îngrijorare” și că lucrarea va fi restaurată în cel mai scurt timp.

„M-au avertizat imediat despre ceea ce s-a întâmplat, explicând că doamna a fost împinsă pentru că expoziția era aglomerată și lucrarea era amplasată de-a lungul traseului. A fost șocant”, a declarat Vania Cunial, președintele Fundației.

Specialiștii analizează dacă restaurarea va începe imediat sau după închiderea expoziției, programată pe 16 februarie. Din fericire, ruptura a afectat o zonă monocromă a picturii, ceea ce va facilita procesul de restaurare.

Lucrarea este asigurată, iar pagubele vor fi acoperite de compania de asigurări.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...