A inceput Recensamantul General Agricol 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011

Cele mai citite

A inceput Recensamantul General Agricol
A inceput Recensamantul General Agricol

Joi, 2 decembrie, a inceput operatiunea de culegere in teren a datelor Recensamantului General Agricol, primul desfaşurat in Romania dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Efectuat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Institutul National de Statistica şi Ministerul Administratiei şi Internelor, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul General Agricol, recensamantul este organizat in conformitate cu metodologia europeana şi inregistreaza toate unitatile care desfaşoara activitate agricola.

Toate informatiile obtinute in teren de catre recenzori, pe baza declaratiilor celor care desfaşoara activitati agricole, au caracter confidential şi vor fi folosite numai in scopuri statistice.

Datele vor fi culese prin interviu fata in fata de catre recenzori pentru exploatatiile agricole fara personalitate juridica, şi prin autoinregistrare, sub indrumarea recenzorilor şefi / coordonatorilor, la unitatile cu personalitate juridica.

In activitatea de recenzare sunt implicati circa 30.000 de recenzori, 5.000 recenzori şefi, 3.250 de coordonatori şi 140 recenzori pentru Ancheta de control. In spiritul transparentei şi pentru asigurarea calitatii inregistrarilor prin solutionarea in timp real a tuturor neclaritatilor ce pot aparea pe parcursul desfaşurarii recensamantului, a fost creat un centru de contact care poate fi apelat 24 de ore din 24.

Mijloacele de contact sunt: telefonic la numarul 1741 in retele Vodafone, Orange şi Cosmote sau 021 9201 in reteaua Romtelecom.

Conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1166/2008, exploatatia agricola este definita ca o unitate tehnico-economica de sine statatoare, cu o gestiune unica şi care desfaşoara activitati agricole prin utilizarea suprafetelor agricole şi/sau creşterea animalelor sau activitati de mentinere a terenurilor agricole in bune conditii agricole şi de mediu, fie ca activitate principala, fie ca activitate secundara.

Momentul şi perioadele de referinta sunt:

Ziua de 1 decembrie 2010, pentru efectivele de animale;

Anul agricol 2010 (30 septembrie 2009 – 1 octombrie 2010), pentru terenuri şi celelalte informatii;

Ultimii 3 ani, pentru dezvoltarea rurala şi suprafata efectiv irigata.

[pullquote] A fost creat un centru de contact care poate fi apelat oricand la numarul 1741 in retelele Vodafone, Orange şi Cosmote sau 021 9201 in reteaua Romtelecom.[/pullquote]

Primele rezultate cu principalii indicatori (rezultate provizorii) vor fi difuzate in luna iunie 2011, rezultatele finale urmand a fi facute publice şi transmise la Eurostat, insotite de raportul metodologic, la data de 30 iunie 2012.

Rezultatele la nivel national vor fi diseminate prin comunicate de presa şi sub forma unor publicatii tiparite: rezultate provizorii (1 volum) in luna iunie 2011; rezultate definitive (5 volume, 1 cu date la nivel national şi 4 cu date pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judete) carte + CD, in luna decembrie 2012. Ca urmare a gamei detaliate a variabilelor ce fac obiectul acestei cercetari statistice de anvergura, va fi posibila cunoaşterea nivelului agriculturii romaneşti, in ceea ce priveşte caracteristicile ei structurale, dimensiunea economica, tipologia exploatatiilor agricole, evolutia acestor caracteristici, in perioada parcursa de la ultimul recensamant general agricol din Romania, din anul 2002.

Rezultatele Recensamantului General Agricol 2010, in concordanta cu normele şi standardele internationale, cu precadere cele ale Uniunii Europene, vor constitui o pretioasa baza documentara pentru fundamentarea politicilor de dezvoltare rurala şi a agriculturii romaneşti, in fundamentarea deciziilor economice şi sectoriale, a strategiilor şi programelor de dezvoltare echilibrata şi armonizata a macroregiunilor, regiunilor de dezvoltare şi judetelor tarii.

[pullquote]Primele rezultate vor fi difuzate in luna iunie 2011, rezultatele finale urmand a fi facute publice la data de 30 iunie 2012.[/pullquote]

Realizarea acestui deziderat implica o larga actiune de conştientizare a populatiei pentru o cooperare activa şi sincera cu personalul de recenzare, o activitate in care mass-media poate juca un rol covarşitor prin transmiterea cu promptitudine şi corectitudine a mesajului privind scopul şi obiectivele, exclusiv statistice, ale recensamantului.

Marga Nicolae

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Vlado Taneski – jurnalistul ucigaș care a șocat Macedonia

Cazurile de jurnaliști implicați în infracțiuni violente sunt rare și, de obicei, atrag atenția și stârnesc interesul publicului. Un...

Alte articole din aceasta categorie