Inaugurare a Unitatii de Primiri Urgente la Spitalul Judetean din Slobozia

Data:

 

UPU Slobozia
UPU Slobozia

 

Singurul medic specialist de la UPU consulta chiar si 100 de pacienti pe zi

Anul trecut, mai precis la sfarsitul lunii septembrie, incepeau lucrarile de amenajare si extindere la noua Sectie a Unitatii de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia.

La sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile locale si judetene au inaugurat, oficial, noua Unitate, pentru finalizarea careia a fost nevoie de 1.502.439,78 lei, mai mult cu peste 80.000 decat se prevazuse initial, investitia fiind finantata integral de Consiliul Judetean Ialomita, din bugetul propriu al judetului.

Noua UPU este o cladire cu regim parter, este situata in fata actualului sediu al Spitalului Judetean, are o suprafata utila de 410,35 m.p., fiind un spatiu cu deschidere foarte larga in care se pot primi simultan chiar 12 urgente.

De la locul de munca, se pleaca direct la cimitir

Desi noul spatiu este creat la standarde europene, putand face fata oricaror provocari, nu acelasi lucru se poate spune despre resursele umane existente in aceasta structura a serviciilor de urgenta.

La ora actuala, desi ar fi nevoie de 15 medici specializati in medicina de urgenta, aici lucreaza unul singur, Mirela Nitu, in conditiile in care adresabilitatea este de aproximativ 80 – 100 de prezentari zilnic.

Situatia este „exploziva” si la sectiile de pediatrie, nou-nascuti si chirurgie, unde lipsa cadrelor medicale specializate creeaza haos si neincredere in sistemul sanitar. Medicii au realizat ca in conditiile unui sistem subfinantat, cu salarii de mizerie si personal insuficient, riscul unor evenimente nedorite este destul de mare. Risc pe care nu vor sa si-l mai asume. Ofertele atractive din strainatate ii fac sa nu se mai uite inapoi. Sa ne amintim de zecile de medici care au parasit spitalul in ultima perioada alegand un drum mai bun. Sa ne amintim si de pacientii care au fost pusi pe drumuri sau au fost nenorociti pe viata pentru ca aici nu existau medici specialisti. Sa nu uitam, insa, de medicul chirurg Mugur Timofte care in decembrie 2008 a murit la serviciu, la numai 43 de ani, dupa ce efectuase pana in ultima clipa o interventie chirurgicala unui pacient. Doctorii care au ramas in Spitalul Judetean de urgenta Slobozia au si o vorba: ca de la locurile de munca, se pleaca direct la cimitir”.

La ora actuala, sistemul sanitar este amputat. Nu functioneaza la capacitate. Unde sunt medici, nu exista dotare, unde exista spatii moderne, dotate corespunzator, nu exista cadre medicale specializate. Totul se face cu jumatate de masura, iar pacientul, care asteapta sa fie tratat asa cum se cuvine, nu poate sa accepte aceste neajunsuri ale sistemului. Fiecare pacient are nevoie de atentie, de ingrijire speciala, de liniste si, cel mai important, de siguranta. Siguranta ca va iesi vindecat si nu mutilat din acel loc.

„Ne vom cere drepturile in justitie”, ameninta managerul

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia, doctorul Vasile Olaru, sustine ca in afara de lipsa medicilor si a dotarilor necesare, la spitalul judetean se sufera din cauza fondurilor insuficiente, acuzand Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Ialomita ca nu-si respecta contractul, platind doar jumatate din bani. Astfel ca, in cazul in care situatia nu se va remedia, isi vor cere drepturile in instanta.

„Momentan, avem o foarte mare nenorocire. Casa de Asigurari de Sanatate plateste cam 50% din realizarile pe care le are spitalul. Daca spitalul realizeaza servicii, tratamente, consultatii si operatii in jur de 32 de miliarde, CJAS plateste in jur de 20 de miliarde din care 5 se duc la stat. Chiar si luna aceasta avem acest exemplu. Practic, nu vor sa plateasca decat salariile, incalcand in mod flagrant contractul pe care il avem cu ei. Noi nu ne vom opri la aceste simple adrese pe care le facem si va spunem sincer ca ne vom cere drepturile in justitie. Au o explicatie pe care eu nu o inteleg. Ca nu sunt bani. (…) Ne confruntam cu o lipsa foarte mare de bani. Deci pana la 50% din bani ii pierdem, iar spitalul nu merge cu aer”, a spus managerul spitalului.

In conditiile in care, in Romania, banii au devenit un fel de „fata morgana”, finalizarea acestui edificiu poate fi considerata o reusita, mai ales ca in executia acestuia nu s-a facut economie de bani in defavoarea calitatii.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, angajamentul CJ a fost indeplinit, acela de a oferi servicii medicale de calitate, chiar daca nivelul de dotare la acest moment nu este unul foarte bun.

„Nivelul de dotare in aceasta componenta a spitalului va creste in viitor. Din cauza situatiei in care se afla sistemul de sanatate publica in momentul acesta, probabil ca ritmul de modernizare a dotarii nu va fi foarte alert, dar va fi un ritm care va intretine increderea celor care intra, din diverse situatii, in acest spatiu. Imi doresc sa fie gol acest centru dar, din pacate, viata si intamplarile ei ii mai aduc pe oameni intr-un astfel de asezamant”, spunea Silvian Ciuperca.

Si chiar pe parcursul derularii slujbei de binecuvantare, am asistat la un astfel de eveniment, un pacient fiind adus la noua Unitate de Primire Urgente. Evenimentul s-a incheiat subit, lasand cadrele medicale sa se ocupe in liniste de pacient.

(L.M.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...