În municipiul Buzău, se prevede o majorare a impozitelor de până la 500% în anul 2024 pentru terenurile și clădirile aflate în stare de degradare

Data:

Primăria Buzău a dat undă verde unui proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500%, începând cu anul 2024, pentru anumite construcții situate în intravilanul orașului. Această decizie vine în urma constatării stării tehnice necorespunzătoare a acestor clădiri, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Conform proiectului adoptat de administrația locală, supraimpozitarea va fi implementată în mod etapizat, în funcție de gradul de deteriorare al imobilelor identificat în teren de către o comisie tehnică. Consiliul Local al municipiului Buzău a aprobat procedura cadru pentru aplicarea majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile neglijate din municipiu.

În urma unei evaluări de teren efectuate de Comisia de identificare a imobilelor neîngrijite din Buzău, s-a constatat că proprietarii acestor clădiri nu au întreprins măsurile necesare pentru remedierea situației, în ciuda somațiilor anterioare. Astfel, s-a concluzionat că condițiile atât de drept, cât și de fapt, sunt îndeplinite pentru majorarea impozitelor pe clădiri. Potrivit documentului adoptat de Consiliul Local, impozitul pe clădiri se majorează cu 100% pentru clădirile cu stare tehnică între 6,1% și 20%, cu 200% pentru cele între 20,1% și 40%, cu 300% pentru cele între 40,1% și 60%, cu 400% pentru cele între 60,1% și 80%, și cu 500% pentru cele cu stare tehnică între 80,1% și 100%.

În plus, impozitul pe terenurile neîngrijite situate în intravilan se majorează cu 300% pentru un punctaj procentual de 50% și cu 500% pentru un punctaj procentual de 100%. De la anul 2018, când a fost aprobată pentru prima dată procedura de impozitare, au fost emise sute de somații proprietarilor pentru a-și aduce imobilele în conformitate cu reglementările legale.

Viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu, a transmis că, din 2018 până în prezent, au fost emise 430 de somații, iar în urma acestora, 140 de clădiri au fost deja reabilitate, în timp ce 290 rămân supuse supraimpozitării, dar multe dintre acestea sunt în proces de reabilitare. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, acestea vor reveni la impozitul normal. Pentru anul curent, au fost propuse pentru supraimpozitare 7 clădiri.

De asemenea, recent, administrația locală a aprobat o hotărâre prin care se acordă o reducere cu 50% a impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate, destinate locuinței, pentru persoanele fizice. Această reducere se aplică proprietarilor care suportă cheltuielile proprii pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice, excepție făcând clădirile reabilitate prin programul Casa Verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...