În Giurgiu va fi construit un campus dedicat învățământului dual, într-un parteneriat încheiat cu Universitatea Politehnica din București

Data:

În județul Giurgiu se va implementa un proiect inovator pentru înființarea unui campus dual, reușind să obțină un punctaj mai mare decât proiecte similare din județele Argeș, Ialomița sau Prahova.

Prin intermediul Consiliului Județean Giurgiu, se vor atrage fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în scopul construirii unui campus modern destinat școlii profesionale din municipiul Giurgiu. Acest campus va fi dedicat pregătirii meseriilor cu o valoare adăugată ridicată.

“Campus politehnic regional pentru învăţământul dual în Giurgiu este un proiect care a fost selectat pentru finanţare PNRR şi va deveni realitate. Este unul dintre cele mai importante proiecte din judeţul nostru din ultimele trei decenii, o investiţie care va aduce oportunităţi la care mulţi dintre giurgiuveni nici nu mai visau. În primul rând, recunoaşterea potenţialului zonei noastre pentru investitori de top. În al doilea rând, stabilirea unor standarde ale învăţământului dual, care devine tot mai important într-o economie atât de dinamică. Şi, cel mai important, copiii noştri vor avea acces la oportunităţi aici, acasă, fără să mai caute locuri de muncă în alte judeţe sau chiar ţări”, a spus a spus Elisabeta Mihalcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu.

Elisabeta Mihalcea se numără printre puținii oameni din conducerea unui consiliu județean al unei localități din sudul țării care dețin experiență în mediul privat. Ea și-a desfășurat activitatea ca analist la Accenture, a fost agent de achiziții la MHS Truck&Bus, importatorul camioanelor MAN în România, și a avut rolul de analist la Hewlett-Packard România. În plus, deține cunoștințe solide de limba engleză și germană.

Pentru implementarea Campusului Dual, se numără un total de 16 parteneri, alături de Consiliul Județean. Printre acești parteneri se regăsește și Universitatea Politehnica București, precum și cinci agenți economici. Restul partenerilor sunt instituții ale statului, două consilii județene – Giurgiu și Călărași – și trei primării – Giurgiu, Zimnicea și Călărași.

Acest proiect de tip regional va servi întreaga zonă de sud a țării, inclusiv județele Teleorman, Giurgiu și Călărași. Prin intermediul PNRR, două licee din Teleorman și Călărași vor beneficia de finanțare pentru echiparea a două clase.

Ea aduce în atenție faptul că, conform statisticilor furnizate de Inspectoratul Județean, în ultimul deceniu nu au mai fost pregătiți muncitori calificați în Giurgiu.

În anul 2020, doar 110 de persoane s-au calificat în școala profesională din Giurgiu. Însă pentru perioada 2023-2024, există un total de 743 de locuri disponibile atât în cadrul școlii profesionale clasice, cât și în sistemul dual.

Aceasta reprezintă o oportunitate unică pentru zona de sud a țării de a se dezvolta și de a atrage investiții străine. Oamenii de afaceri, atunci când vin într-un județ, sunt în căutarea unei forțe de muncă bine calificate, alături de facilitățile oferite de autorități.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL