De la 1 aprilie a intrat în vigoare Legea 49/9 martie 2010 privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale, lege care modifică unele articole din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Astfel, Legea 49/2010 vine cu anumite modificări în privinţa termenului de depunere a cererii de pensionare pentru limită de vârstă, care va fi cu 30 de zile calendaristice înainte de data pensionării, de îndeplinirea condiţiilor de pensionare prevăzute de lege. Până acum, cererea se putea depune după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, neexistând un astfel de termen limitativ.
În cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare au fost depuse cu depăşirea termenului, drepturile de pensie se vor plăti de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limită de vârstă, de la data depunerii cererii, dar nu înainte de data încetării calităţii de asigurat, în cazul pensiei anticipate şi al pensiei anticipate parţial.
De asemenea, în cazul celor din domeniul privat, până acum înceta contractul de muncă de drept în condiţiile în care se primea decizia de pensionare. În acest moment, încetează contractul de muncă de drept, conform Codului Muncii, în condiţiile în care se îndeplinesc cumulativ cele două condiţii: vârstă standard şi stagiul minim de cotizare. La fel şi la funcţionarii publici, este modificat articolul din legea 188 prin care raporturile de serviciu încetează când sunt îndeplinite cele două condiţii. Acest lucru duce la încetarea contractelor de muncă, la emiterea deciziilor de pensionare şi la crearea locurilor de muncă pentru tineri. Bineînţeles că în sistemul privat există şi posibilitatea ca cel care s-a pensionat să lucreze în continuare, dar numai pe baza unui nou contract de muncă.(L.M.)
În atenţia viitorilor pensionari:Depunerea cererii de pensionare pentru limită de vârstă se va depune cu 30 de zile înainte
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal