În anul 2009, Peste 20.000 de dosare penale, pe capul procurorilor ialomiţeni

Data:

La finalul anului 2009, au rămas de soluţionat 12.169 cauze, din care 7.461 sunt cu autori neidentificaţi.

Creşterea numărului de dosare, raportat la numărul mic de procurori, efectuarea cu întârziere a unor expertize din cauza resurselor financiare, răspunsurile întârziate ale experţilor, sustragerea inculpaţilor de la audieri, au fost tot atâtea motive pentru ca dosarele să se adune în dreptul procurorilor ialomiţeni, iar principiul soluţionării cu celeritate a cauzelor să nu fie respectat în totalitate.
Acest lucru rezidă din bilanţul pe anul 2009 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, prezentat joi, la sediul instituţiei.
Spre exemplu, în anul 2009, unităţile de parchet din judeţul Ialomiţa au avut de soluţionat un număr total de 20.034 dosare penale, cu 3.080 mai multe cauze comparativ cu anul 2008.
Procurorii din judeţul Ialomiţa au soluţionat un număr de 6.561 de dosare (2.302 la Slobozia, 2.085 la Urziceni şi 1.839 la Feteşti), din care 501 au fost soluţionate prin rechizitoriu, fiind scoase de sub urmărire penală 1.777 de persoane.
Anul trecut, s-a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 616 inculpaţi (121 numai pentru infracţiuni contra persoanei – violuri, omoruri, tentative de omor), din care 103 au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.
La finalul anului 2009, au rămas de soluţionat 12.169 cauze, din care 7.461 sunt cu autori neidentificaţi.
În activitatea judiciară, procurorii au participat la judecarea unui număr de 2.465 cauze penale şi 430 cauze civile.
În viitorul apropiat, se anunţă schimbări importante în sistemul judiciar.
Unul dintre proiecte vizează desfiinţarea Poliţiei Judiciare şi trecerea acesteia în subordinea Parchetelor, pentru ca poliţiştii să facă echipă comună cu procurorii atunci când soluţionează dosarele.
Deşi nu s-a luat nici o decizie finală cu privire la modul în care se va face preluarea, chestiunea dă deja bătăi de cap poliţiştilor. Problema va fi legată de subordonarea poliţiştilor atât faţă de procurori cât şi faţă de şefii ierarhici, ei având mai multe atribuţii şi sarcini de îndeplinit.
De asemenea, se intenţionează desfiinţarea unităţilor de parchet mici, care au câte unul-doi procurori şi un volum de muncă redus.
Decizia  de desfiinţare a parchetelor mici urmează să fie luată după o consultare cu ministrul Justiţiei, având în vedere că, odată cu parchetele, vor trebui să fie închise şi judecătoriile pe lângă care acestea funcţionează.
Potrivit procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, „desfiinţarea unităţilor de parchet şi realocarea posturilor către unităţile mari trebuie să fie o măsură luată corelativ şi cu desfiinţarea instanţelor, pentru că parchetele funcţionează pe lângă instanţe. Lista cu unităţile care sunt propuse pentru desfiinţare, acum 20 la număr, va fi actualizată în funcţie de analiza datelor statistice”. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

București: Accident între un tramvai și un autobuz. Mai mulți pasageri au ajuns la spital

Circulaţia tramvaielor 1 şi 10 a fost oprită aproape...

Amendă de 2000 de lei, pentru utilizarea unei drone la Ziua Națională a României

De Ziua Națională a României, o dronă chinezească a...

Un șofer român de TIR transporta 220 de kg. de canabis ascunse printre ardei

Un șofer român de TIR care transporta legume a...