La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, în evidenţele AJOFM Ialomiţa erau înregistraţi 12.256 de şomeri, din care 6.256 indemnizaţi.
Dacă anul 2009 începea cu o rată a şomajului de 5,8%, respectiv cu 6.274 de şomeri, acesta a fost încheiat cu 11,6% şi 12.256 de şomeri, situând judeţul pe locul 6 la nivel naţional, după judeţele Maramureş şi Vaslui care au o rată de 14 la sută, Mehedinţi, Alba şi Teleorman.
2009 a fost primul an pe parcursul căruia s-a înregistrat un trend ascendent continuu legat de numărul de şomeri, surprinderea fiind şi mai mare când numărul acestora a continuat să crească şi pe perioada verii, când în alţi ani rata şomajului începea să scadă, mulţi dintre şomeri fiind angajaţi.
Pe medii de provenienţă, în ultimii 2 ani, respectiv 2008-2009, se observă o tendinţă crescătoare atât în mediul rural cât şi urban, numărul şomerilor din rural fiind mai mare decât cel de la oraşe.
Evoluţia numărului de şomeri pe oraşe este la fel de îngrijorătoare, cele mai afectate de creşterea numărului de şomeri fiind Slobozia, Feteşti şi Urziceni, municipiul reşedinţă de judeţ fiind de departe cel mai atins de criză, pornind în 2008 cu 774 de şomeri şi ajungând în decembrie 2009 la 1.663 de şomeri.
Pe tot parcursul anului trecut, s-au înregistrat la AJOFM Ialomiţa 15.646 de persoane, la sfârşitul anului numărul acestora scăzând uşor, pentru că s-au mai şi angajat între timp sau le-a expirat perioada de şomaj.
Pe total concedieri colective, în anul 2009 au fost anunţate 2.777 de persoane, concediate efectiv fiind cu aproape 1000 de persoane mai puţin, respectiv 1.779.
Motivul acestei diferenţe este explicat prin faptul că, de obicei, reprezentanţii societăţilor comerciale preferă să anunţe un număr mult mai mare de persoane întrucât nu cunosc foarte bine evoluţia economiei şi îşi iau o marjă de siguranţă.
Nu cele 1779 de persoane concediate colectiv au ridicat rata şomajului în judeţ, ci acelea concediate din câmpul muncii, în număr de 6.649 de persoane.
300 de firme nu mai au angajaţi
Ştim cu toţii că agenţii economici sunt obligaţi să depună declaraţii lunare privind numărul de salariaţi şi contribuţia la asigurările de şomaj.
Dacă la începutul anului 2009 existau 3.754 de agenţi economici care depuneau lunar declaraţii, în decembrie au mai depus 3.448 de agenţi, 306 firme încetând să mai facă acest lucru din cauză că ori nu mai aveau activitate, ori salariaţi. Aceeaşi evoluţie se înregistrează şi la numărul salariaţilor pentru care se depun aceste declaraţii. Dacă în ianuarie erau 44.000 de salariaţi, în decembrie doar pentru 40.500 de salariaţi s-au depus declaraţiile la AJOFM Ialomiţa.
Pentru a reduce riscul de marginalizare socială, Agenţia a venit în întâmpinarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, şi pe lângă discuţiile cu persoanele care urmau să fie concediate colectiv li s-a prezentat atât oferta de muncă, dar condiţiile în care beneficiază de şomaj, ce subvenţii pot avea dacă se angajează etc.
În 2009, salariaţii AJOFM au fost prezenţi în 47 de comune din judeţ, în cadrul acţiunii Caravana Ocupării.
„Din păcate, măsurile active prin care noi le-am putut subvenţiona locurile de muncă au fost ceva mai reduse din cauza creşterii sumelor pentru plata indemnizaţiilor de şomaj. Astfel, în 2009 au fost subvenţionate locuri de muncă pentru încadrarea a 22 de absolvenţi, 29 de persoane peste 45 de ani, 59 din rândul tinerilor marginalizaţi şi 500 de persoane din cadrul primăriilor, angajaţi temporar pentru desfăşurarea activităţilor de interes comunitar”, a precizat directorul AJOFM Ialomiţa, Nicoleta Staicu.
De asemenea, AJOFM Ialomiţa a desfăşurat două burse de locuri de muncă interne, una generală şi una pentru absolvenţi, fiind contactaţi 894 de agenţi economici.
Din păcate, dintre aceştia au participat doar 62, cele 1.298 de persoane participante, având de ales dintre cele 400 de locuri de muncă oferite oferite.
În afară de bursele interne, mai sunt serviciile Eures, privind munca în străinătate. La ora actuală peste 900 de persoane sunt înscrise în baza de date a Agenţiei pentru a munci în afara ţării, strict prin reţea (care pleacă prin comunicările directe ale angajatorilor din străinătate) fiind încadrate 9 persoane.
Tot pe parcursul anului trecut, AJOFM Ialomiţa a organizat 24 de cursuri de calificare, la care au participat 474 de persoane, cursurile fiind organizate atât în mediul rural, respectiv Vlădeni, Cocora, Sf. Gheorghe, Dridu, cât şi în oraşele Ţăndărei, Feteşti, Slobozia. Meseriile pentru care s-au solicitat aceste cursuri au fost pentru lucrător în structuri de construcţii, lucrător în comerţ, lucrător în cultura plantelor, agent vânzări, instalator instalaţii fito-sanitare, bucătar, frizer-coafor, manichiurist – pedichiurist, operator introducere validare date.
În urma acestor cursuri, 172 de persoane au fost angajate, ceea ce înseamnă că aproape 50% dintre participanţi au putut să-şi găsească un loc de muncă la finalizarea acestora.
(L.M.)