În 2010, bătrânii de la centrele din Balaciu şi Fierbinţi vor plăti, lunar, câte 791 lei

Data:

Balaciu camin batrani (51)Balaciu camin batrani (46)În judeţul Ialomiţa, funcţionează două centre pentru persoanele vârstnice. Unul în localitatea Balaciu, care şi-a început activitatea în 27 februarie 2006, şi celălalt în Fierbinţi, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ce şi-a început activitatea în 27 septembrie 2007.
Persoanele vârstnice îngrijite în aceste cămine, 49 la „Vadim Rusu” din Balaciu, şi 38 la Fierbinţi, precum şi susţinătorii legali ai acestora, au obligaţia să plătească lunar o contribuţie de întreţinere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreţinere, stabilit anual de către Consiliul Judeţean Ialomiţa.
Costul mediu se stabileşte în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite şi are în vedere cheltuielile de întreţinere, pentru hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale sanitare şi dezinfectanţi etc.
În anul 2009, în căminul pentru persoane vârstnice de la Balaciu, costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit la nivelul de 778 lei. Din analiza execuţiei bugetare derulate pe parcursul a 12 luni, respectiv octombrie 2008 – septembrie 2009, a rezultat un cost mediu realizat de 743 lei.
De asemenea, la Căminul pentru persoane vârstnice Fierbinţi Târg, printr-o Hotărâre a CJ, s-a stabilit un cost mediu lunar în sumă de 778 lei, costul mediu realizat fiind de 750 lei.
Având în vedere faptul că persoanele vârstnice din cele două centre beneficiază de condiţii similare, s-a propus stabilirea, pentru anul 2010, a unui cost mediu pentru ambele centre în sumă de 750 lei, la care s-a adăugat rata inflaţiei de 5,5%, ajungând la 791 lei/persoană/lună.
Contribuţia unei persoane este de 60% din venituri, restul fiind suportat de deţinătorii legali ai persoanelor vârstnice. În cazul în care bătrânii nu au venituri şi nici susţinătorii legali nu pot suporta aceste costuri, vor fi asigurate din bugetul judeţului.
Mai trebuie spus că media contribuţiei rezidenţilor în centrul de la Balaciu este de 25 – 30% din cheltuielile totale de funcţionare a centrului. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

2 COMENTARII

  1. Va rog cum pot sa internez doi battini abandonati de copi intrun centrul de batrini au piensi bunisore tef 0766268676 vali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Luni se deschide porțiunea de autostradă dintre Glina și Vidra

Din 15 aprilie, începând cu ora 14:00, o nouă...

Un urs a fost observat în localitatea Ciolpani

Sâmbătă dimineață, locuitorii din Ciolpani și Snagov, au primit...