Importantă decoperire arheologică: rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie, la șantierul Spitalului Regional de Oncologie Iaşi

Data:


În timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi, au fost descoperite rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie. Arheologii au reușit să atribuie vestigiile culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, la circa 3.500 î.H.

Descoperirea rămășițelor umane și a vestigiilor arheologice oferă o privire fascinantă asupra trecutului îndepărtat al regiunii. Obiectele aparțin culturii arheologice Horodiștea-Erbiceni, care marchează o tranziție importantă între cultura Cucuteni (eneolitică) și începutul Epocii Bronzului. Vestigiile descoperite includ complexe arheologice și resturi ceramice/ Această cultură reflectă schimbări sociale și migrații majore din zona nord-pontică, care au influențat structura genetică și culturală a Europei.

Pe lângă acestea, au fost identificate și gropi funerare ce conțin rămășițele a cel puțin 14 indivizi, unele fiind înmormântări secundare. Urmează să fie efectuate analize detaliate (ADN, izotopice, antropologice) pentru a înțelege modul de viață, sănătatea și bolile acestor indivizi.

Zona unde au fost descoperite vestigiile nu interferează cu fundația principală a spitalului, permițând desfășurarea lucrărilor în paralel. Structura proiectului a fost ajustată pentru a proteja situl arheologic, iar lucrările la clădirea spitalului pot continua.

Această descoperire subliniază complexitatea istoriei locale și contribuie la înțelegerea proceselor sociale, migrațiilor și schimbărilor culturale din preistorie. Ea aduce, de asemenea, beneficii cercetării interdisciplinare, îmbinând arheologia cu noile tehnologii științifice.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL