Seceta din ultima perioadă a afectat puternic fluviul Dunărea precum și numeroase râuri din țară. La Brăila, debitul Dunării la intrarea în țară este extrem de scăzut, situându-se la 3000 mc/s, cu prognoze care arată că va scădea la 2400 mc/s până pe 3 septembrie. Acest lucru are implicații majore asupra localităților aflate de-a lungul fluviului, deoarece 49 de localități sunt deja în treapta I de avertizare, fiind aplicat un plan de restricții și folosire a apei.
În spațiul hidrografic Prut-Bârlad, râurile Bahlui și Miletin au secat complet în anumite secțiuni, ceea ce reprezintă un semnal grav pentru ecosistemele locale și pentru comunitățile care depind de aceste resurse de apă.
Mai jos puteți vedea imagini cu Fluviul Dunărea în zona Brăila. Fotografiile au fost realizate de Apele Române Buzău- Ialomița – Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila







Nivelul Dunării la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri, cu o rezervă de doar 48 de centimetri înainte de atingerea primei trepte de restricții. Acest fapt indică o posibilă agravare a situației dacă nivelurile continuă să scadă.
Deficitul de apă afectează 658 de localități, dintre care 388 cu sisteme centralizate și 270 fără astfel de sisteme, care primesc apă doar în anumite intervale orare. În plus, 41 de secțiuni de monitorizare a secetei sunt sub debitul minim necesar pentru a asigura cerințele de apă.
Toate aceste date evidențiază necesitatea urgentă de a utiliza apa în mod rațional, pentru a ne asigura că resursele sunt suficiente pentru toți, mai ales pentru nevoile de bază cum ar fi apa potabilă.