Imaginea oraşului Bragadiru, în continuă şi benefică transformare

Cele mai citite

Trei ample proiecte de dezvoltare din  fonduri europene se află, în această perioadă, în plină derulare în oraşul Bragadiru. Acestea vizează modernizarea arhitecturală şi peisagistică a parcului de agrement din localitate, cea a spaţiilor verzi aferente zonelor de locuinţe din oraş şi, respectiv, achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video la nivelul localităţii.

bragadiru

Iată ce anume presupune fiecare dintre aceste lucrări, aşa cum ne-au fost ele detaliate de edilul oraşului, domnul Vasile Cimpoeru, cel care a lucrat, alături de echipa sa din primărie, la punerea pe hârtie şi, ulterior, în practică a acestor proiecte.

Modernizarea din punct de vedere arhitectural şi peisagistic a Parcului de Agrement din oraşul Bragadiru

„Proiectul de modernizare arhitecturală şi peisagistică a parcului de agrement din localitate contribuie la creşterea gradului de coeziune socială atât la nivel local cât şi la nivel judeţean. Astfel, prin refacerea suprafeţelor de spaţii verzi din arealul parcului (aproximativ 7,82 ha), dezvoltarea zonelor de recreere şi mişcare în aer liber (trei spaţii de joacă multifuncţionale, peste 225 de bănci), interconectarea acestor funcţiuni prin alei moderne şi accesibile tuturor (inclusiv persoanelor cu probleme locomotorii), se regenerează o suprafaţă vastă a oraşului Bragadiru, destinată relaxării şi petrecerii timpului liber în aer liber şi mai ales curat – suprafaţă slab valorificată în prezent. Se realizează în cadrul unui sistem integrat, alinierea tuturor zonelor verzi ale oraşului la actualele standarde de locuire, fără a face discriminări”, spune primarul oraşului Vasile Cimpoeru.

Proiectul îşi propune să amenajeze peisagistic şi arhitectural o suprafaţă de teren, de peste 9 ha, „reprezentând o parte a Parcului  de Agrement al oraşului, momentan slab amenajată şi lipsită de dotări specifice – de tipul locurilor de joacă şi relaxare, băncilor şi coşurilor, instalaţiei de iluminat care să acopere toatăsuprafaţa parcului. Acest lucru presupune refacerea suprafeţelor de spaţii verzi, aproximativ 7,82 ha – refacerea peluzei şi plantarea de noi arbori (388 bucăţi) şi arbuşti (5.830 bucăţi), amenajarea a trei spaţii de joaca pentru vârste şi activităţi diferite (1.410 mp), utilarea cu bănci (225 bucăţi) şi coşuri de gunoi (165 de bucăţi), creşterea accesibilităţii la spaţii verzi şi zone de recreere prin modernizarea aleilor existente pline de gropi, cu o suprafaţă totală de 10.015 mp”.

Implementarea proiectului va contribui la îmbunătăţirea indicatorului suprafaţă de spaţiu verde amenajat/locuitor, cu 8,4 mp de spaţii verzi amenajate/locuitor, la care se adaugă 3,7 mp de spaţii verzi amenajate/locuitor, din contribuţia proiectului cu acelaşi scop, ce conlucrează la realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

Modernizarea arhitecturală şi peisagistică a spaţiilor verzi aferente zonelor de locuinţe din oraşul Bragadiru

„Prin refacerea suprafeţelor de spaţii verzi lăsate în abandon din arealele rezidenţiale (peste 4 ha), dezvoltarea zonelor de recreere şi mişcare în aer liber (10 spatii de joacă, peste 400 de bănci), interconectarea acestor funcţiuni prin alei moderne şi accesibile tuturor (inclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii), se regenerează o parte importantă a oraşului ce se succed de-a lungul arterei principale de circulatie a ZAU, pentru a o alinia la actualele standarde de locuire impuse de noile ansambluri de locuinţe din oraşul Bragadiru şi de la nivelul judeţului însuşi”, menţionează edilul Vasile Cimpoeru.

Proiectul îşi propune să amenajeze peisagistic şi arhitectural o suprafaţă de teren, de peste 4 ha, din arealul unei zone rezidenţiale vaste (delimitată de strazile Florilor, Clinceni, Alexandriei). Acest lucru presupune refacerea suprafeţelor de spaţii verzi, peste 3,8 ha – refacerea peluzei şi plantarea de arbori (475 bucăţi) şi arbuşti (1.200 bucăţi), utilarea zonei cu spaţii de joacă pentru copii (10 zone), cu bănci (peste 450 bucăţi) şi coşuri de gunoi (peste 400 de bucăţi), creşterea accesibilităţii la spaţii verzi şi zone de recreere prin modernizarea aleilor existente pline de gropi si trasarea altora noi, cu o suprafate totala de 2640 mp.

Parcul şi zonele funcţionale ale acestuia vor fi accesibile tuturor categoriilor de cetăţeni, indiferent de etnie, statut social, religie etc.

Nu în ultimul rând, unul din obiectivele specifice ale acestui proiect se referă şi la crearea de noi locuri de muncă odată cu realizarea sa. Astfel, se vor crea 20 de locuri de muncă în faza de realizare a spaţiilor verzi şi un loc de muncă în faza de operare.

Achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Bragadiru

„Este cunoscut faptul că un sistem de supraveghere video diminuează considerabil tentativele infracţionale sau comportamentele antisociale. Astfel, prin acoperirea întregii zone de acţiune a oraşului Bragadiru cu echipamente necesare creşterii siguranţei, în punctele fierbinţi din punctul de vedere al gradului ridicat de infracţionalitate, se aduce o contribuţie importantă la prevenirea criminalităţii şi la reducerea gradului de infracţionalitate”, precizează primarul localităţii Bragadiru. „De asemenea, amplasarea camerelor video în parcuri şi instituţii şcolare justifică preocuparea pentru diminuarea infracţionalităţii în rândul tinerilor. Astfel, acele zone rău famate ale oraşului vor putea fi controlate mai uşor şi aduse la acelaşi nivel de dezvoltare asemenea restului localităţii.

Componenta de mediu a proiectului este îndeplinită de soluţia aleasă, astfel: se va evita poluarea vizuală prin pozarea în subteran a cablurilor de fibră optică; se va raţionaliza consumul de energie electrică prin echipamente de ultimă generaţie; lucrările de execuţie vor ţine cont de normele de protecţie a mediului, având un impact foarte scăzut asupra elementelor naturale”.

Mai trebuie spus că proiectul nu ţine seama de diferenţele etnice, sociale etc, implementarea sa încercând să cuprindă toate zonele cu grad ridicat de infracţionalitate. Odată cu descurajarea acţiunilor infracţioniste şi antisociale, zonele vizate vor fi integrate în circuitul economic şi social al oraşului şi vor fi liberate treptat de stigmatul nefavorabil.

Un altobiectiv specific ale acestui proiect se referă şi la crearea de noi locuri de muncă odată cu realizarea lui. Astfel, se vor crea 20 de locuri de muncă în faza de realizare a implementarii sistemului de supraveghere video şi 2 locuri de muncă în faza de operare.

Cristina Bobe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Doi soți din Fetești au suferit răni grave, după ce au alunecat zeci de metri pe zăpadă, pe Valea Caraimanului din Bucegi

Un cuplu din Feteşti se afla sâmbătă într-o excursie montană împreună cu fiul lor, când au suferit un accident...

Alte articole din aceasta categorie