Ilie Alexandru a încetat din viaţă

Data:

“Fenomenul” Hermes

Cine nu a auzit de Ilie Alexandru? Cine nu a auzit de cel care, imediat după revoluţie, s-a îmbogăţit „peste noapte” şi a creat la marginea municipiului Slobozia o replică a „ranch-ului” familiei Ewing din serialul Dallas dar şi o copie în miniatură a Turnului Eiffel de la Paris? Cine nu a auzit de marca Hermes? De televizoarele marca Hermes, fabricate la Slobozia, dar şi de multe alte edificii preluate sau construite de Ilie? Cine nu a auzit de acţiunile sale de binefacere, de sponsorizări, de fostul Robingo sau de petrecerile, de spectacolele organizate pe domeniul său din satul de vacanţă Hermes. Câţi dintre angajaţii săi de la vremea aceea, de multe ori privilegiaţi faţă de concetăţenii lor, nu-şi mai aduc aminte de salariile mari, de primele date ori de câte ori Ilie era fericit, de vizitele unor mari politicieni, artişti, afacerişti de renume, dar şi de creditorii care îi băteau la uşă? Ilie Alexandru a fost un fenomen, şocând la vremea respectivă prin ascensiunea fulminantă pe care a avut-o. A devenit „peste noapte” din sărac – bogat şi din salariat – patron. A învăţat să se comporte ca un patron, cum să atragă lângă el oameni politici care să-i asigure spatele şi cum să dea impresia de atotputernic. Nimeni nu se punea cu Ilie de la Hermes. I-au trecut pragul Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Emil Constantinescu, Oliviu Gherman, Părintele Teoctist, actorul Larry Hagman (J.R.) şi mulţi, mulţi alţii.

Ilie a fost învăţat cu viaţa grea, rămânând orfan de tată la 11 ani. A trebuit să plece de acasă câţiva ani mai târziu, la doar 15 ani. Ura sărăcia şi mizeria, pentru că le-a cunoscut. A fost boxer, a fost negustor de produse din Turcia, a trecut prin multe ca să ajungă unde ajunsese. A dat şi multe ţepe, pentru că, nu-i aşa, banii mulţi nu se fac întotdeauna din muncă cinstită. Ajunsese să-i dea ţeapă chiar latifundiarului Triţă Făniţă. Ajunsese să ia zeci de miliarde de la Credit Bank, ajutat de naşul său, Marcel Ivan (directorul Credit Bank) şi de un angajat al băncii, fără a trece prin furcile caudine ale instituţiilor bancare, pe care să nu-i mai returneze. Deşi orice referire la Credit Bank îi dădea fiori pe şira spinării, Ilie trata situaţia cu un calm ciudat. A avut patru soţii, dar şi şase copii, pe care i-a iubit aşa cum a ştiut el mai bine. A iubit şi caii. A iubit şi oamenii. Dar ei nu l-au iubit. Oamenii au stat lângă el atât cât a fost bine, au stat lângă el atât cât au putut să se afirme, să scoată bani, să-şi facă relaţii.

Decăderea lui Ilie Alexandru

Dar cum în viaţă poţi ajunge de la extaz la agonie într-o clipă, din vârful piramidei, la baza ei, nici marele Ilie Alexandru nu a fost cruţat. A fost arestat în 26 martie 1997 pentru înşelăciune în dauna avutului public şi privat, fals şi uz de fals. A fost acuzat de afaceri cu cereale din care statul era păgubit cu sute de milioane de lei. Odată cu arestarea sa, mii de angajaţi au rămas şomeri, colaboratorii săi apropiaţi au părăsit scena, totul se blocase, caii îi mureau pe capete, iar imperiul său se prăbuşea. Ilie Alexandru avea să iasă din arest în 1998. Şi-a încercat din nou norocul. A vrut să repună pe picioare Satul de vacanţă. Însă nu a reuşit. AVAB-ul îl scoate la licitaţie, fiind preluat de un italian, trecând apoi prin alte mâini. A încercat cu o şcoală de fotomodele, dar şi alte afaceri. Nu i-au mers. În anul 2000 se recăsătoreşte pentru a patra oară, cu Adriana, o fată cu 20 de ani mai tânără decât el, cu care mai face doi copii. În octombrie 2001, se emite un nou mandat de arestare pe numele lui Ilie Alexandru pentru o „ţeapă” de miliarde de lei dată unor nemţi într-o afacere cu rapiţă. Pe parcursul audierilor i se face rău, fiind internat în Spitalul din Slobozia. În acest timp, se coceau alte dosare penale pe numele lui. A „luat” 12 ani de detenţie, mare parte petrecându-i la Penitenciarul din Slobozia. A ieşit cu patru ani mai devreme, pentru bună purtare. După ce a fost eliberat, „miliardarul de carton” nu s-a mai putut reabilita, deşi a încercat să o ia, pentru a câta oară, de la capăt. Toată lumea îl părăsise. Trecător îl puteai vedea la volanul unei maşini second-hand sau pe la vreo masă într-un restaurant, poate pentru a da impresia, încă o dată, că nu a cedat. Dar privirea îi era pierdută. Era tăcut, pentru că nu avea pe nimeni lângă el care să-l asculte. Nu se mai regăsea. Familia, prietenii, colaboratorii dispăruseră undeva în neant odată cu banii pe care nu-i mai avea.

15 octombrie, zi fatidică

Apropiaţii lui Ilie Alexandru spun că în ultima vreme nici bani de pâine nu avea. Scosese la vânzare până şi gardul ultimei sale case. A fost văzut, cu o săptămână înainte de moartea sa, plimbându-se pe holurile spitalului din Slobozia, îmbrăcat de oraş. Venise în vizită la cineva sau, simţindu-şi sfârşitul, căuta un doctor-salvator? Nimeni nu ştie. A făcut accident vascular cerebral. S-a stins din viaţă pe 15 octombrie, aproape de miezul nopţii, la Spitalul de Urgenţă din Slobozia. Cifră fatidică pentru Ilie Alexandru. Tot pe 15 octombrie, dar în 2001, era arestat, acea zi fiind şi începutul sfârşitului.

Mihaela LETA

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Schimbări majore în programul de reciclare

Românii care colectează ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)...

Primăria Capitalei pornește lupta cu țânțarii: Începe dezinsecția în București

În prima zi după Paște, Primăria Municipiului București anunță...

Cod galben de furtuni în zonele montane din Muntenia: Avertizare ANM pentru Valea Prahovei și alte localități

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare...

Incendiu la Mănăstirea Ghighiu din Prahova, în a doua zi de Paște

Un incendiu a izbucnit luni, în a doua zi...

Alertă de urs în Poiana Brașov: Locuitorii au primit mesaj Ro-Alert

Duminică seară, locuitorii din Poiana Brașov au primit un...

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a murit la vârsta de 59 de ani

Omul de afaceri Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion...

Reacții din România după moartea Papei Francisc: „Un simbol al smereniei și compasiunii”

Moartea Papei Francisc a generat reacții de condoleanță și...

Semnal Magazin
SEMNAL

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...

Charles Dickens – maestrul romanului victorian

Charles Dickens este considerat unul dintre cei mai mari...