Ilfov: S-au deschis inscrierile la editia 2012 – 2013 a Patrulei de Reciclare

Cele mai citite

In perioada 15 octombrie – 9 noiembrie, unitatile de invatamant pre-universitar sunt invitate sa se inscrie in programul educational de protectie a mediului ‘Patrula de reciclare’, initiat de Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec. Programul se desfasoara in Bucuresti si in urmatoarele judete: Arges, Bistrita Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea.

Realizat de Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec in parteneriat cu Primariile si Inspectoratele Scolare Judetene, Patrula de reciclare reprezinta un program educational de protectie a mediului, centrat pe colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) in unitatile de invatamant. Proiectul urmareste incurajarea obiceiului de colectare selectiva a acestui tip de deseuri pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor/anual, ajuta elevii sa inteleaga unele dintre cauzele poluarii mediului, sa constientizeze faptul ca reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi si sa devina ambasadorii acestui mesaj ecologic in comunitatile lor. 

Prima editie a Patrulei de Reciclare s-a incheiat in luna iunie a acestui an, cu rezultate notabile: peste 17.000 de copii si adolescenti din 206 scoli si gradinite din 7 judete au reusit sa colecteze, impreuna, peste 42.000Kg DEEE, au conceput si pus in practica sute de activitati de constientizare si promovare a colectarii responsabile. Recordul este detinut de Scoala ‘George Emil Palade’ din Ploiesti, care a strans 2.596,6 kg DEEE, cea mai mare cantitate colectata de o unitate de invatamant din tara. 

’Rezultatele si gradul de implicare al elevilor si profesorilor ne dau incredere in potentialul programului de a genera o atitudine responsabila fata de mediu in randul generatiei tinere. Avem motive sa consideram Patrula de reciclare o oportunitate pentru fiecare comunitate de a se mobiliza in vederea cresterii cotei de colectare la nivel national, in conformitate cu legislatia europeana. Mai mult, cream impreuna un context propice pentru ca tinerii sa-si dezvolte abilitatile creative, spiritul de initiativa si sentimentul de grija fata de natura si de cei din jur.’ Gabriela Tranciuc, managerul proiectului Patrula de Reciclare. 

Aproximativ 650 de unitati de invatamant si peste 23.000 de copii si adolescenti sunt asteptati sa se alature acestei miscari de voluntariat care contribuie, cu rezultate palpabile, la protejarea mediului si binele comunitatilor, promovand colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Si la aceasta editie organizatorii vor recunoaste performanta, oferind premii profesorilor coordonatori celor mai activi si Patrulelor care vor colecta cele mai mari cantitati de DEEE si vor propune cea mai inspirata mascota a programului. 

Astfel, in toate unitatile de invatamant inscrise, gradinite, scoli si licee, agentii Patrulelor de reciclare vor fi incurajati sa isi exprime creativitatea si interesul fata de protejarea naturii prin activitati artistice, actiuni ecologiste, campanii de informare a publicului si colectare de DEEE. 

Pana in prezent, Patrula de reciclare a stimulat realizarea unor creatii artistice (postere, desene, sloganuri, poezii si eseuri, fotografii) si idei de activitati de exceptie. Tinerii si-au luat in serios rolul de promotori ai unei schimbari de mentalitate, angajandu-si familiile, prietenii si vecinii in procesul de colectare. Posterul premiat a devenit vizualul principal al noii editii a Patrulei. Anul acesta, organizatorii lanseaza o noua provocare copiilor si profesorilor din Bucuresti si din cele 24 de judete – premiul special va fi acordat celei mai bune propuneri de Mascota a proiectului. 

In fiecare scoala participanta vor fi amplasate containere de colectare si toti copiii inscrisi in program vor primi brosuri adaptate nivelului lor de varsta, care sa le ofere informatiile esentiale referitoare la importanta colectarii si reciclarii DEEE. 


Unitatile de invatamant din judetele mentionate interesate de program, metodologia de inscriere si regulamentul Patrulei de reciclare sunt invitate sa acceseze http://www.rorec.ro/ro/patrula-de-reciclare si pagina facebook Patrula de reciclare. Inscrierea in program se va putea realiza in perioada 15 octombrie – 9 noiembrie 2012 

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti producatori europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea in sectorul economic de materii prime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie