Ilfov – Reuters: Comuna Petrachioaia, polul saraciei din Uniunea Europeana. Romania, tara cu cea mai sumbra perspectiva economica pe termen lung

Cele mai citite

Criza a spulberat visele saracilor din Rasaritul Europei, titreaza Reuters. Agentia de presa isi incepe analiza economica vizand situatia celor 12 state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si, respectiv, 2007, cu un reportaj din comuna Petrachioaia, judetul Ilfov.

„La cinci ani de la integrarea europeana, aceasta localitate situata la 21 de kilometri de Capitala Romaniei, inca asteapta o crestere a standardului de viata promisa de politicieni. Patru din cinci oameni au WC in curte si nu acces la apa curenta. Casele sunt incalzite cu sobe alimentate cu lemne si supravietuirea este asigurata de cresterea animalelor. Doar unul din cinci localnici are un loc de munca”, se spune in articolul Reuters.

Constantin Florea, fost militar de cariera, traieste in Petrachioaia dintr-o pensie de 100 de euro. „Am crezut ca dupa integrare vor creste salariile si pensiile si tinerii vor avea unde munci. Aiurea! Daca n-as avea vaca asta, as muri de foame!”, spune Florea.

Cuvintele acestuia sunt intarite de ale directorului scolii din comuna, Minu Iordanescu: „Poate ca se vor imbunatati conditiile de viata, dar peste vreo 50 de ani. Nepotii si stranepotii nostri vor apuca acele vremuri!”

Cuvantul-cheie al campaniilor electorale in care era proslavita aderarea la UE ca o sansa de crestere a PIB si, deci, a standardului de viata, este o expresie perimata. Economistii au revizuit cu mult in sens negativ tintele stabilite initial pentru primii 20 de ani de dupa integrare. Asta, dupa ce, in primii ani de dupa 2004, lucrurile mergeau conform planului: PIB-ul statelor membre crestea cu 2%, in vreme ce noile membre inregistrau cresteri duble sau chiar mai mari. PIB-urile Bulgariei si Romaniei aproape s-au dublat in perioada pre-aderare, pana in 2008.

Conform ultimelor analize, cresterea economica a celor 12 state din Europa Centrala si de Est se va stinge complet intre anii 2030 – 2040, din cauza crizei demografice – scadere a natalitatii si imbatranirea populatiei. E posibil ca Cehia, Slovacia si Slovenia sa ajunga la PIB-uri pe cap de locuitor comparabile cu ale tarilor vestice, dar economiile celorlalte tari vor intra in regres inainte de a se putea compara cu ale vechilor state membre. Romania abia de va ajunge la 60% din media PIB-ului european / cap de locuitor si va fi depasita de Bulgaria, putandu-se prabusi chiar sub nivelul actual, se mai arata in analiza Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie