Ilfov – Un nou record mondial: 7.000 de români vor învăţa simultan cum să acorde primul ajutor

Data:

Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Ilfov au iniţiat un demers inedit şi anume 7.000 de români vor învăţa simultan pe un stadion cum să facă resuscitare şi să acorde primul ajutor, urmând să stabilească un nou record mondial, a anunţat, marţi, 28 iunie, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Capitalei.
Suportul vital de bază (resuscitarea cardio-pulmonară) este o manevră medicală extrem de importantă, a subliniat medicul. Ea a adăugat că tocmai de aceea este vital ca un număr cât mai mare de români să aibă cunoştinţe de bază pentru a acorda primul ajutor.
O procedură de resuscitare corect executată ajută un pacient în stop cardio-respirator şi poate menţine activitatea organelor vitale până la venirea unui ajutor specializat sau până când se reia activitatea cardiacă, a explicat Alis Grasu.
„Pe 26 iulie pe stadionul Dinamo 7.000 de români vor învăţa să salveze vieţi, ei vor avea 7.000 de manechine pe care se va exersa în ziua evenimentului, manechine care ulterior vor fi donate serviciilor de ambulanţă din toată ţara şi unităţilor de primiri urgenţe din spitale, pentru a ajuta la perfecţionarea cadrelor medicale, dar şi la instruirea voluntarilor“, a reliefat Alis Grasu.
Ea a menţionat că circa 700 de instructori specializaţi le vor explica participanţilor tot ce trebuie să ştie despre suportul vital de bază. După detaliile tehnice, cursanţii vor trece efectiv la treabă. Cele 700 de manechine achiziţionate special pentru acest eveniment vor fi folosite pentru demonstraţii. Timpul estimativ pentru a se desfăşura aceste demonstraţii este între 50 şi 80 de minute.
„A fost aleasă luna iulie pentru acest eveniment pentru că în această lună Serviciul de Ambulanţă va marca 105 ani“, a precizat dr. Alis Grasu.
La rândul său, Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare, a explicat că cei care vor să se înscrie la acest eveniment o pot face direct la Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti, strada Mihai Eminescu nr.226 sector 2, pe internet la adresa www.sabif.ro, sau prin fax la numărul 021/211.05.08. Cu o săptămână înainte de eveniment participanţii vor fi informaţi din ce grupă fac parte, cum se numeşte instructorul şi la ce intrare a stadionului Dinamo trebuie să se prezinte. Din motive de securitate, copiii sub 14 ani trebuie să fie însoţiţi de un adult.
Cristian Grasu şi-a exprimat speranţa că se vor înscrie cât mai mulţi participanţi şi a explicat că înaintea desfăşurării evenimentului un instructor va da citire unui protocol pentru acordarea primului ajutor, iar cei 700 de instructori vor supraveghea exersarea participanţilor pentru aplicarea protocolului citit de instructor. Protocolul de suport vital de bază prezintă modul în care cel care acordă primul ajutor trebuie să susţină activitatea vitală a unei persoane care are nevoie de asistenţă medicală.
Performanţa celor 7.000 de cursanţi care vor participa la lecţia de resuscitare va fi atestată ca record mondial de către specialiştii Guinness World Records (GWR).
Un reprezentat GWR va fi prezent pe stadionul Dinamo pe 26 iulie, în plus acţiunea va fi supervizată ştiinţific de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.
Precedentul record a fost stabilit anul trecut în martie în Mexic, unde 6.577 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare.
Evenimentul se organizează fără a se cheltui vreun ban public şi cu sprijinul Societăţii de Salvare şi a unor sponsori. (Sursa: Agerpres)

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Un accident rutier s-a produs sâmbătă între Buzău și Râmnicu Sărat

Un grav accident a avut loc sâmbătă pe DN2,...

Zeci de incendii de vegetație în Argeș

Numărul incendiilor de vegetație din Argeș rămâne ridicat. Au...

Culturile de porumb din Olt sunt afectate în proporție de 80%

Culturile de porumb din judeţul Olt au fost afectate...

Un nou drum va fi construit în Ilfov, cu legătură directă cu Autostrada Soarelui

Autoritățile din Ilfov au anunțat construcția unui nou drum...