Ilfov – Metale grele identificate în produse cosmetice pentru femei

Date:

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dispus eliminarea de pe piaţă a unor produse cosmetice pentru femei, comercializate de operatori economici din judeţul Ilfov, considerate a fi periculoase pentru sănătate prin conţinutul de metale grele (crom, plumb şi cadmiu), se arată într-un comunicat ANPC.
În data de 23 martie, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, a dispus o acţiune operativă de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice.
Au fost prelevate şi analizate probe de produse cosmetice comercializate de către operatori economici din judeţul Ilfov.
Analizele efectuate de Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor „Larex” Bucureşti au indicat prezenţa de metale grele (crom, plumb şi cadmiu) în probele prelevate, contrar Directivei 76/768/EEC conform căreia acestea nu sunt admise în produsele cosmetice.
Între produsele cosmetice analizate s-au aflat: lip gloss „Chissa“, fardul pentru obraz „Terracotta – Chissa“, fardul pentru pleoape 12 culori „Baolishi“, tuşul de ochi „Chissa“ şi mascara – Perfect Volume „Chissa“.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 6.000 lei, iar produsele cosmetice, posibil periculoase, au fost retrase de la comercializare şi distruse.
In acţiunea de control precedentă, în urma analizelor laboratoarelor „Larex”, a rezultat că 38% dintre cosmetice nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. La nivel naţional, au fost verificaţi 1.044 de operatori economici, depistându-se abateri de la prevederile legale la 674 dintre aceştia (doi producători, 20 de importatori, 32 de distribuitori şi 622 de vânzători de produse cosmetice).
Cele 480 de amenzi contravenţionale aplicate au fost în valoare de circa 1,1 milioane lei. Au fost date 351 de avertismente şi au fost dispuse 57 de măsuri de oprire definitivă de la comercializare pentru produsele cosmetice posibil periculoase şi 442 de măsuri de oprire temporară pentru produsele cu abateri de etichetare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...