Ilfov – Memorial Dedicat Victimelor Ocupatiei Sovietice, inaugurat in comuna Tunari

Ilfov – Memorial Dedicat Victimelor Ocupatiei Sovietice, inaugurat in comuna Tunari

Primaria comunei Tunari organizeaza sambata o ceremonie de inaugurare a Memorialului Dedicat Victimelor Ocupatiei Sovietice, in contextul comemorarii datei de 28 iunie 1940, cand trupele sovietice au inceput ocuparea teritoriilor romanesti de la est de Prut.
„A urmat o perioada neagra pentru romanii basarabeni si intreg neamul romanesc, cu milioane de victime si cu un adevarat genocid cultural asupra spiritualitatii si culturii romanesti din teritoriile ocupate. Elementul central al Memorialului va fi un monument cu bustul lui Nicolae Iorga si urmatoarea inscriptie: „Istoric si om politic roman, unul dintre cei sase membri ai Consiliului de Coroana care, in noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, s-au opus acceptarii ultimatumului sovietic de cedare a teritoriilor romanesti de la est de Prut”, se arata in comunicatul Primariei Tunari.
Totodata, va avea lor o slujba de pomenire a victimelor ocupatiei sovietice din teritoriile romanesti ocupate in 1940.
La eveniment au fost invitati reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, parlamentari din Ilfov, o delegatie a Consiliului Judetean Ilfov si invitati din Chisinau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.