Ilfov: Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, se implică decisiv în construcţia celui mai mare laser din lume

Ilfov: Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, se implică decisiv în construcţia celui mai mare laser din lume

Consiliul Județean Ilfov a organizat marți, 27 noiembrie, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti, “Dezbaterea publică privind inițiativa creării unui cluster științific în orașul Măgurele din Județul Ilfov“.

Iniţiativa evenimentului a pornit de la Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, împreună cu Directorul General al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din Măgurele, Prof. Dr. Nicolae Victor Zamfir.

La eveniment au participat Ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, reprezentanţi ai autorităților publice locale dar și ai mediului privat. Scopul acestui eveniment l-a reprezentat stimularea interesului companiilor active în cercetare și inovare pentru a-şi uni forțele și a forma un cluster ştiinţific în oraşul Măgurele.

Bazat pe proiectul laser ELI-NP, care are deja un impact pozitiv asupra dezvoltării științifice și tehnologice europene, proiectul va contribui esential la atragerea şi dezvoltarea investiţiilor în cercetare și inovare. Mai mult decât atat, dezvoltarea investiţiilor va aduce după sine şi o creștere economică durabilă în domenii ale tehnologiilor de vârf.

Marian Petrache îşi propune să transforme orașul Măgurele și împrejurimile într-un pol de competitivitate științifică. Preşedintele Consiliului Judeţean va pune bazele unei cooperări durabile cu autoritățile publice și cu companiile interesate să asigure infrastuctura necesară dezvoltării orașului Măgurele.

În cadrul dezbaterii, Prof. Dr. Nicolae Victor Zamfir a făcut o prezentare a proiectului ELI–NP și s-a declarat încântat de demersul Consiliului Județean Ilfov de a dezvolta infrastructura necesară sustenabilității proiectului laser de la Măgurele.

Prezent la eveniment, Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că va sprijini inițiativele autorităților locale și ale agenților economici de a crea premisele pentru o dezvoltare socio-economică de amploare a arealului Măgurele.

În cadrul evenimentului de la Howard Plaza, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului împreună cu Ministerul Educației au anunțat că vor semna la sfârșitul săptămânii un protocol pentru construirea de blocuri ANL pe platforma de la Măgurele pentru cercetătorii care vor lucra la cel mai puternic laser din lume.

Un alt demers inițiat în sprijinul dezvoltării clusterului este reliefat prin declarația Ministrului delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, care a anunțat că împreună cu ministerele Finanțelor, Transporturilor și cel al Dezvoltării Regionale și Turismului vor emite ordine comune în vederea câștigării de timp în procesul de avizare al documentației aferente proiectului.

Marian Petrache, Președintele Consiliului Judeţean Ilfov, a declarat că acest proiect de anvergură se înscrie în Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov, adăugând că, prin evenimentul de astăzi, Măgurele este oraşul ilfovean care face primul pas în procesul de “europenizare” a judeţului din care face parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.